Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anna Lönn Lundbäck är, sedan ett drygt år tillbaka, regionchef för Sveriges byggindustrier Väst. Hon vill få branschen att bygga billigare bostäder. Bild: Anna Svanberg

Så vill byggbranschen fixa billigare bostäder

Bostadsbristen är skriande – ändå byggs det allt färre bostäder. Byggbranschen rustar nu för att vända utvecklingen.
– Vi vill göra allt för att upprätthålla en hög och jämn byggtakt, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Sveriges Byggindustrier Väst.

Om knappt tio år, 2028, väntas Sverige ha elva miljoner invånare. För att alla de människorna ska ha ett hem måste det, enligt Boverket, byggas 67 000 nya bostäder varje år. Förra året, när byggbranschen gick på högvarv, fick vi fram cirka 55 000. Och nu vänder byggandet nedåt. Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier räknar med att det i år påbörjas 42 500 bostäder, ett ras med 21 500 sedan konjunkturtoppen 2017.

– Vi anar i horisonten att nyproduktionen av bostäder tenderar att gå ner, att planerade projekt ställs in, säger Anna Lönn Lundbäck.

Branschen i Västsverige undersöker just nu hur tappet kan stoppas.

"Måste bli möjligt att bygga billigare"

– Vi har satt som ett fokusområde att ta reda på hur vi upprätthåller en hög och jämn byggtakt när marknaden viker – både vad vi inom branschen kan göra och vilka utanför vi behöver påverka till exempel, säger Anna Lönn Lundbäck.

En stor anledning till att nyproduktionen av bostäder minskar är att det är svårt att bygga "rätt" sorts lägenheter och hus. Trots att såväl politiker som branschföreträdare i åtminstone ett decennium pratat om att vi måste bygga billigare bostäder, har ingen lyckats lösa gåtan.

– Både nya hyresrätter och bostadsrätter har blivit så dyra att de som står utanför bostadsmarknaden i dag inte har råd med det som byggs. Det måste bli möjligt att bygga billigare, med dagens säkerhetsregler, miljötänk och standardtänk är det svårt att göra det. Alla aktörer måste verkligen göra sitt yttersta för att nå lösningar, säger Anna Lönn Lundbäck.

Sverige har i dag EU:s högsta byggkostnader. Orsaken till det varierar beroende på vilka aktörer du frågar, men låg konkurrens på byggmarknaden, höga kostnader för material och arbetskraft, dyra markpriser och många krav på hur bostäderna ska se ut, brukar återkomma bland förklaringarna.

Anna Lönn Lundbäck menar att arbetet från branschens sida främst handlar om att få ner produktionskostnaderna.

– Vi på entreprenörssidan behöver arbeta mer digitalt och mer systematiserat med en än mer effektiv byggprocess. Kommunerna har å sin sida ansvar för att se över markpriserna och de lokala reglerna. I Göteborg äger kommunen en stor del av marken och har därmed mycket att säga till om, säger hon.

Kommer från Hyresgästföreningen

Dessutom är det svårt att hitta folk som kan bygga bostäderna – som snickare, kakelsättare, montörer, byggarbetare, arbetsledare och plattsättare. Branschorganisationen gjorde nyligen en undersökning med 161 svar från sina medlemmar i regionen. Där uppgav sju av tio bolag att de, det senaste året, varit tvungna att avstå från att rekrytera för att de inte hittat personer med rätt kompetens.

– Det är ett stort problem. Företagen behöver mycket folk för att kunna driva sina projekt. Vi måste bli bättre på att berätta att det här är en välbetald, bred och kreativ framtidsbransch där du med största sannolikhet får jobb. Elever som gått byggprogrammet har till exempel, efter tio år, bland de högsta lönerna. Vi ser oss som en samhällsbyggarbransch, säger Anna Lönn Lundbäck.

Hon har varit regionchef för Sveriges Byggindustrier i ett drygt år. Innan dess har hon bland annat haft poster som regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige och direktör för Göteborgs Räddningsmission – och har därmed sett bostadspolitiken, och bristen på bostäder, ur flera olika perspektiv. Intresset väcktes när hon som 18-åring arbetade med hemlöshet i Aten.

"Under en period har vi pratat om dem som har svårt att hitta bostad, som om det vore en liten grupp i kanten – men så är det inte" säger Anna Lönn Lundbäck.. Bild: Anna Svanberg

– Under en period har vi pratat om de som har svårt att hitta bostad, som om det vore en liten grupp i kanten – men så är det inte. Det är många människor i dag som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Egentligen räcker det att du jobbar i offentlig sektor och har en månadslön på 25 000 kronor för att du ska ha fruktansvärt svårt att klara din bostadskostnad i dag, säger Anna Lönn Lundbäck.