Konkursförvaltarna Anne-Marie Pouteaux och Hans L Bergqvist begär nu tillsammans med medförvaltaren Kent Hägglund nu ytterligare närmare 15 miljoner kronor i förskottsarvode.
Konkursförvaltarna Anne-Marie Pouteaux och Hans L Bergqvist begär nu tillsammans med medförvaltaren Kent Hägglund nu ytterligare närmare 15 miljoner kronor i förskottsarvode.

Saabs konkursförvaltare kräver ytterligare miljoner

Sedan tidigare har de fått ut över 250 miljoner kronor i förskottsarvode. Saabs konkursförvaltare lämnar nu in ytterligare krav på knappt 15 miljoner kronor.

ANNONS
|
Sedan bilföretaget gick i konkurs strax innan jul 2011 har förvaltarna vid ett flertal tillfällen krävt förskottsarvoden. Senast för ett halv år sedan, då de fick godkänt ett arvode på 14 miljoner. Nu begär man ungefär lika mycket igen.
För arbete under perioden 1 november 2015-april 2016 kräver förvaltarna Hans L Bergqvist, Anne-Marie Pouteaux och medförvaltaren Kent Hägglund ersättning med 14,86 miljoner kronor. Det gäller de konkursade bolagen Saab Automobile AB (13 milj., Powertrain 460 000 och Saab Tool 1,3 milj.).
Anledningen till begäran säger man bero på att det är ett tidskrävande jobb och att mycket resurser har gått åt för de respektive advokatbyråerna. Begäran kom in till Vänersborgs tingsrätt den 1 juli.
När konkursförvaltarna kräver mer förskottsarvode är det Tillsynsmyndigheten, som är en enhet på Kronofogden, som utövar tillsyn över konkurser som först tar ställning till om arvodet är rimligt för det arbete som utförts. Sedan lämnas ärendet vidare till tingsrätten där beslut tas. Nu har Tillsynsmyndigheten på sig till den 18 juli att lämna ett yttrande i frågan innan beslut tas. Alla krav har godkänts av både Tillsynsmyndigheten och tingsrätten. Tingsrätten betonar dock att ”ett beslut om förskott inte innebär att arvodets skälighet prövas”. I januari fick kronofogden Jon Håkan Jannerling, som ansvarar för Saab-konkursen på Tillsynsmyndigheten, frågan om det är rimligt med 250 miljoner och arvoden på upp till 4 500 kronor i timmen? – En del juridik är väldigt svår och då kan taxan höjas. Enligt konkurslagen får inte arvodet bestämmas till högre belopp än som med hänsyn till det arbete som uppdraget har krävt, den omsorg och skicklighet varmed det har utförts samt boets omfattning kan anses utgöra skälig ersättning för uppdraget, svarade han då.
ANNONS