Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Satsar 100 miljoner i Vargön

En investering på 80 till 100 miljoner kronor under en tvåårsperiod är på gång hos Vargöns Alloys. Det innebär dessutom ett 30-tal nya arbetstillfällen.

– Vi har en investering på gång att renovera en av våra produktionsenheter, säger vd Johan Svensson.

En av anläggningens fyra ugnar som är för ferrokisel, har inte används sedan 2012. Nu ska ugnen byggas om för att producera ferrokrom, vilket görs i de tre övriga ugnarna.

– När ombyggnaden är färdig kan vi producera ytterligare 20 000 ton om året på tre ugnar, säger Johan Svensson.

120 000 ton

I dag är kapaciteten 120 000 ton per år. Under nästa år kommer ytterligare investeringar göras i främst infrastrukturen i produktionen för att möjliggöra fyrugnsdrift vilket ger ytterligare 25 000 ton per år.

Innebär det även några nyanställningar?

–Vi ska anställa några fler till den nya ugnen, cirka fem till tio personer. Nästa år handlar det om ytterligare ett 20-tal.

Hur många anställda är ni idag?

– Vi är 200 anställda och vi är ständigt i behov av fler. Efter att det vände år 2016 har det gått riktigt bra. 2017 var ett rekordår och även 2018 har gått bra.

Ferrokrom är en produkt som används när stål ska bli rostfritt. En tredjedel av produktionen säljs i Sverige, en tredjedel till övriga norra Europa och resterande tredjedel till övriga världen, som USA och Japan.

Turkiska ägare

Ägare är den turkiska koncernen Yildirim, De äger även de gruvor i Kazakstan och Turkiet där krom-malmen bryts som används i tillverkningen av ferrokrom.

Förutom ferrokrom bildas en slaggprodukt vid tillverkningen. Den smälta slaggen som tappas utanför ugnarna håller en temperatur på mellan 1 700 och 1 800 grader.

– Det skapar ett ljussken när det är mörkt som syns på långt håll, säger Johan Svensson.

Produktionen kräver mycket energi. 82 megawatt per timme vilket ska motsvarar nästan 0,5 procent av landets totala energiförbrukning.

Mycket energi

Även om det går åt mycket energi har företaget arbetat med återvinning sedan 1957. I dag återvinns 45 procent av energin och används för fjärrvärme i såväl Vänersborg som Trollhättan.

– Det finns ett kontrakt med kungliga vattenfallsstyrelsen från 1907, säger Johan Svensson.

Företaget Wargöns AB startade som ett så kallat träsliperi redan 1874. Sedan 1912 har företaget arbetat med ett smältverk.

Se reportaget om hur produktionen går till: