Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Stampen stärker greppet om VLT

  Mediekoncernen VLT, som TTELA tillhör, blir dotterbolag till Göteborgs-Postens ägarbolag Stampen. Det är konsekvensen av en ny stor tidningsaffär, som av allt att döma offentliggörs under måndagen.
  Största ägare till VLT-koncernen, Västmanlands läns tidningar i Västerås, har hittills varit Mediaintressenter PLMS AB. Gruppen består av Stampen, Morgonpress Invest, Länsförsäkringar Bergslagen och delar av ägarfamiljen Pers. Den bildades 2004 och äger omkring 60 procent av aktierna och 53 procent av rösterna i VLT AB.

  Länsförsäkringar Bergslagen har svarat för 22 procent av aktierna i Mediaintressenter och det är den delen som Stampen nu köper. Samtidigt äger Stampen ungefär hälften av Morgonpress Invest, där Lidköpingspress äger andra halvan.

  Stampen har även hittills haft ett stort inflytande över VLT-koncernen. Stampens vd, Tomas Brunegård, är redan sedan tidigare ordförande i VLT AB:s styrelse.
  Än större blir Stampens inflytande nu, då VLT reduceras till ett dotterbolag och familjen Pers ägande krymper ytterligare.
  Vad betyder detta för TTELA:s del?

  - I det korta perspektivet förändrar det ingenting, säger Björn Öhlin, vd för Tvåstads Tidnings AB.
  - I det långa perspektivet kan det tänkas bli samordningar kring investeringar och satsningar.

  - Det är en naturlig utveckling att man går mot färre och större koncerner, eftersom det är allt dyrare att driva tidningar, säger TTELA:s chefredaktör, Torbjörn Håkansson och fortsätter:
  - För min del är Stampen-sfären välkommen som större ägare. Där finns gedigen tidningskunskap och man kan dra nytta av samordningsvinster.

  Länsförsäkringar Bergslagen har varit delägare i VLT sedan bolaget börsnoterades 1985. Vad Stampen har fått ge för Länsförsäkringars aktier är inte känt. Men att döma av kursen på VLT-aktierna lär köpesumman ligga på mellan 135 och 150 miljoner minus eventuella skulder.

  Delar av ägarfamiljen Pers har protesterat ända sedan Stampen tog över makten i VLT 2004. Ett år senare gjorde Stampen en miljardaffär genom att tillsammans med VLT förvärva ungefär hälften av Centertidningar.

  Västsvenska tidningar som berörs av den nu aktuella affären är Göteborgs-Posten, TTELA, Bohusläningen med Strömstads tidning, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Mölndalsposten, Kungälvsposten och ST-tidningen i Stenungsund.
  I Stampen-sfären ingår också tryckeriet V-Tab, där även TTELA trycks, samt VTD, Västsvensk tidningsdistribution.