Sverigeunik satsning på ny rymdindustri

Västra Götaland ska bli ledande inom ny rymdindustri. Därför har projektet Space Success For West Sweden dragits i gång för att göra detta möjligt. Projektet som leds från Innovatum i Trollhättan löper över tre år och kommer stödja innovationer och företag riktade mot nya rymdindustrin.

ANNONS
|

– Jag har aldrig haft en sån här känsla för hur meningsfull satsningen är och hur bra det här kan bli, säger Innovatums inkubatorchef, Jesper Strömqvist.

Vad Jesper Strömqvist syftar på är det nya rymdprojektet: Space Success For West Sweden. Ett projekt som handlar om att stötta och förädla startups inom rymdindustrin. Projektet löper över tre år och kommer att ledas från Innovatum i Trollhättan. Inkubatorn i Trollhättan får nu en struktur som helt riktar sig mot ny rymdindustri.

– En av anledningarna till att vi blev utpekade är att en stor del av den svenska befintliga rymdindustrin finns i dag inom Västra Götalandsregionen, säger Jesper Strömqvist.

ANNONS

Innan vi går vidare med vad projektet går ut på är det på sin plats att förklara vad begreppen startup och inkubator betyder. En startup är ett nystartat företag, ofta med teknisk anknytning som förväntas ha snabb tillväxt. En inkubator är lite förenklat en organisation som ska hjälpa nya företag att förverkliga sina idéer.

Sedan tidigare är Innovatum, tillsammans med inkbutatorer i Uppsala och Luleå, samarbetspartners till Europeiska motsvarigheten till NASA, ESA:s egen inkubator ESA bic. Det man nu kan göra från Innovatums sida är att man kan satsa extra mycket på företag som har innovationer som går att använda inom rymdindustrin, eller som drar nytta av teknik och kunskap från rymden.

– Det handlar om att bygga den nya rymdbranschen i Västra Götalandsregionen. Det handlar då om satsning som gör det möjligt att hitta och stötta de företag som kan utveckla den nya rymdbranschen. Det är vad hela projektet och hela satsningen handlar om. Namnet kanske låter kaxigt men det handlar om att bygga rymdsuccé i regionen. Jag vill poängtera att det gäller hela regionen. Det är definitivt mycket Göteborg men också Fyrbodal och andra delar av regionen. Det handlar då om att bygga en ny bransch med koppling till rymd och framförallt nya företag med koppling till rymd, berättar Jesper Strömqvist exalterat.

ANNONS

”Vi kommer titta ­tillbaka efter tre år och se företag som inte hade funnits ­annars, alltså den nya rymdbranschen”

Innovatums inkubatorchef beskriver satsningen som Sverigeunik.Och det finns det ett antal orsaker till, framförallt när det gäller vilka aktörer som finns i regionen och som är inblandade. Innovatum kommer att förstärka affärsteamet med en kompetens för att stötta rymdstartups. I regionen finns redan i dag två stora spelare i form av GKN i Trollhättan och Ruag i Göteborg. Det finns också goda förutsättningar till samverkan med lärosäten som exempelvis, Chalmers, Högskolan Väst och högskolan i Borås. På dess lärosäten finns redan i dag kopplingar till rymdinnovationer.

– På Chalmers finns det definitivt mycket som kan kopplas till rymd. Men vi kommer framförallt samarbeta med de andra inkubatorerna i regionen för att stötta rymdidéer. Högskolan Väst har produktionsteknik och i Borås har man smarta textiler, säger Jesper Strömqvist.

Det kommer även finnas förutsättningar till företagsfinansiering genom Almi företagspartner och VGR, men också genom riskkapital och affärsänglar.

– Den här satsningen innebär att vi genom tillväxtverkets regionalfond och Västra Götalandsregionen får medel att satsa på det området där det redan finns lite strukturer. Bland annat ESA bic och andra företag gör att vi kan satsa helhjärtat på det. Vi kommer att utveckla våra processer och expertkunskaper för att kunna hantera rymd, förtydligar Jesper Strömqvist.

ANNONS

Tillsammans med Innovatum finns även rymdinkubatorer i Luleå och Uppsala. Projektet kommer också öka samarbetet mellan dessa tre inkubatorer. Sammantaget gör detta att innovationerna knutna till Innovatum kommer få det enklare att bli antagna till ESA bic. Att bli antagen dit har stora fördelar för den egna startupen.

– Blir man antagen får man tre stora affärsfördelar: 50 000 euro i rent bidrag, fri tillgång till ESA:s teknik och datamängder. Man får dessutom 80-timmar fri expertkompetens, från det svenska rymdklustret och rymdindustrin. En kompetens som inte bara är svår att hitta utan som samtidigt är ganska dyr. Man får alltså möjlighet att söka till ESA och man får ta del av möjligheterna som finns där, berättar Jesper Strömqvist.

Även de företag som kanske inte helt passar den kostym ESA vill ha men som samtidigt jobbar mot rymdindustrin kan räkna med stöd från space success for west sweden, genom det nätverk av olika aktörer som håller på att byggas upp.

De företag med spännande idéer som kommer att antas till projektet kommer att hittas runtom i Västra Götaland. De kommer att screenas av Innovatum för att ta reda på om deras idéer passar projektet.

– Bara för att ta ett exempel: Vi har ett elfordon. Det kan hända att de i sin nästa version behöver ha en solpanel på taket. Då finns det ett patent inom ESA som handlar om att om man riktar en solsensor i en viss vinkel mot solen får man upp till 45 procent mer energi. Då blir det ett rymdcase. Det gör att marknaden helt plötsligt blir enorm, säger Jesper Strömqvist.

ANNONS

Läs mer:Pelles app har koll på hästen

De allra första företagen har tagits fram från Innovatums egna startups. Men ambitionen är att de kommande företagen ska komma från olika inkubatorer i regionen. De nya företagen ska också komma från lärosätena, innovationsmiljöer och från det befintliga näringslivet.

Vad ESA främst är intresserade av i sitt program är inte raketer och saker som skjuts upp så kallat upstream. Det man i stället är ute efter är så kallat downstream. Alltså produkter som används i rymden för att göra saker nere på jorden. De tre företag från Innovatum som tidigare antagits till ESA bic rör sig alla i det här fältet.

– Ett företag handlar om att se stormskador på skog och mark med hjälp av satteliter. En annan handlar om hästar och ridning. Den mäter bland annat mönster och slitage. Den tredje är Flypulse som handlar om en drönare som kör ut hjärtstartare som räddar liv, berättar Jesper Strömqvist.

Läs mer:Flypulse lyfter med rymdinkubatorn​

Inkubatorchefen menar att förutsättningarna för att detta projekt ska bli framgångsrikt är stora. Varför space success for west sweden kommer bli lyckosamt beror på att det i regionen redan finns en kritisk massa med företag och lärosäten som sysslar med rymd. Därför har han höga förhoppningar på resultatet.

ANNONS

– Vi kommer titta tillbaka efter tre år och se företag som inte hade funnits annars, alltså den nya rymdbranschen. Efter tre år kommer vi ha 15 innovativa rymdstartups som kommit in och som utvecklats i processen. De femton företagen, de ska inte vara på en idénivå som sen las i någon byrålåda, utan det ska verkligen ha testats. Vi kommer också se en större samverkan med lärosätena i regionen och få lättare att attrahera riskkapital med koppling till rymd. Det största är att vi kommer ha tagit de första stegen mot en ny företagssektor riktat mot rymd. Jag tror också att vi kommer se flera företag kopplade till rymd i Fyrbodal, säger Jesper Strömqvist.

Kommer satsningen på rymd fortsätta om tre år?

– Projektet är på tre år. Men intresset är från ESA, från näringslivet och intresset är från akademin, så långt så gott. Men nu ser vi också att intresset är från marknaden och från entreprenörerna. Det är inte frågan om vad som lever efter och på vilka nivåer. Jag är helt övertygad om att ännu fler kommer vara inblandade efter tre år.

Förutom alla de kontakter, nätverk och uppfinningar projektet kommer att skapa tror Jesper Strömqvist också på ett antal nya jobb som resultat av satsningen.

ANNONS

– Minst femton företag kopplat till det här och en mindre del av dessa ska bli något riktigt vasst och internationellt med många anställda. Blir det två tre stycken där det blir 10,20 kanske 30 anställda, det låter jag vara osagt. Men på längre sikt tror jag tror att det är där vi landar.

Nästa uttagning till ESA bic Sverige är 7-8 november i Trollhättan på Innovatum.

Fakta: Space Success For Sweden i kortet

  • Underlätta för startups att bli antagna av Esa bic
  • 40 rymdäffarscase ska screenas och bedömas
  • 15 nya rymd-startups antas till Innovatums rymdinkubator.
  • Innovatörer och entreprenörer med affärsidéer kring rymdindustrin ska i större utsträckning etablera sig i regionen.
  • Samverkan med befintligt näringsliv kopplat till rymd och närliggande områden.
  • Ökad samverkan med lärosäten i regionen.
  • Attrahera mer finansiering till startups med rymdkoppling.
  • ANNONS