Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180320-eustaltullar-641836_se.ttela_1.jpg
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivfoto.

Ödesdagar för EU om USA-tull

Halva EU blickar mot handelskommissionär Cecilia Malmströms förhandlingar i Washington när klockan tickar ner mot USA:s tullar på stål och aluminium. Enigheten om motåtgärder är stor – om ingen lösning nås på förhand.

På fredag går tidsfristen ut för de 15 dagar som president Donald Trump utlovade när han den 8 mars gav besked om de tullar som USA tänker införa.

Intensiva försök att få ett undantag för EU:s del kulminerar när Cecilia Malmström nu träffar den amerikanske handelsministern Wilbur Ross i Washington.

"Kommer att insistera på att EU som helhet exkluderas från tullåtgärderna. Vi borde arbeta tillsammans för att få bukt med överkapaciteten i stål och aluminium", skriver Malmström på Twitter inför mötet.

EU-enigt om svar

I Bryssel har samtidigt frågan diskuterats av nervösa – men eniga – ministrar från EU-länderna.

- Det finns en stor enighet om att det bästa är att göra allt man kan för att det inte ska eskalera. Nästan alla som yttrade sig sade detta. Men det är inget alternativ att inte förbereda motåtgärder, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) efter tisdagens diskussion.

Tre åtgärder förbereds om inte Malmström kan få EU upp ur Trumps hotande tullgrop.

- Det gäller ju dels att dra USA inför WTO-domstolen, dels att förbereda motåtgärder som ligger i samma härad ekonomiskt sett som de skador som tullarna på stål och aluminium ger, säger Linde.

- Det tredje är att vi ser en risk för att marknaden dumpas i EU och då måste man diskutera skyddstullar. Vi har redan sett exempel på hur stora sydkoreanska stålkoncerner har omdirigerat sitt stål till EU, säger handelsministern.

Ledarna diskuterar

Tullfrågan blir ett huvudämne när EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i Bryssel på torsdag.

"Vi måste förbereda oss på alla tänkbara scenarier. Som världens största handelsmakt kommer EU:s svar att vara ansvarsfullt och resonabelt", skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i sin mötesinbjudan till ledarna.

Än så länge hoppas ändå EU-länderna slippa ta striden.

- Alla hoppas ju att man ska kunna lösa det genom förhandlingar och ser mycket positivt på att Cecilia Malmström har så nära dialog med amerikanerna, säger Ann Linde efter tisdagens ministermöte i Bryssel.

Fakta: USA, EU och tullarna

TT

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar som president Donald Trump undertecknat på för stål (25 procent) och aluminium (10 procent).

EU:s lista har ännu inte publicerats, men har läckt ut i inofficiell variant. Bland produkterna på listan finns allt från en lång rad stålprodukter till t-tröjor, byxor, kosmetika, juice, bourbon, tobak och både motorcyklar och segelbåtar.

EU har samtidigt aviserat att man kommer att följa WTO:s regler och inte svara på tullinförandet förrän om 90 dagar. Frågan kommer att diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer vid veckans toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

MEST LÄST