Förre Metallbasen Anders Ferbe har utrett utvidgat krisstöd. Arkivbild.
Förre Metallbasen Anders Ferbe har utrett utvidgat krisstöd. Arkivbild.

Alla hyllar utbyggt krisstöd till företag

Vid en allvarlig ekonomisk kris ska företag kunna få statligt stöd även för utbildning av personalen under tiden som de anställda och företaget övervintrar, föreslår en statlig utredning. Såväl fack och arbetsgivare som näringsministern är nöjda.

ANNONS
|

I spåren av finanskrisen 2008/2009 inrättades en form av krisstöd där staten går in med pengar för att företagen ska kunna ha råd att ha kvar arbetskraften i väntan på att den djupa lågkonjunkturen går över. Men regeringen ville bredda stödet till att gälla fler situationer och tillsatte därför en utredning för ett år sedan.

Enskilda företag

Nu är utredningen klar. Sedan tidigare, i ett delbetänkande, har utredaren, förre Metallbasen Anders Ferbe, föreslagit att krisstöd ska kunna utgå till enskilda företag utan att det föreligger en djup lågkonjunktur, förutsatt att alla andra åtgärder är uttömda, enkelt beskrivet som att stat, företag och anställda delar på kostnaden för att övervintra krisen utan att de anställda behöver sägas upp.

ANNONS

Det kan handla om ett tillfälligt kraftigt efterfrågefall, till exempel om tullar införs eller liknande, berättar Anders Ferbe på en pressträff. Men systemet med korttidsarbete får inte överutnyttjas och inte stoppa mer långtgående strukturomvandlingar som ändå inte går att stoppa.

Syftet med det nya stödet är att ge friska företag möjlighet att behålla arbetskraften vid en tillfällig ekonomisk nedgång. Dessutom blir konkurrensen mer rättvis eftersom flertalet andra länder i Europa har liknande system på plats, enligt Ferbe.

Tummen upp

- Det är angeläget att vi får ett konkurrenskraftigt system på plats, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) som konstaterar att industrin inte tyckt att det nuvarande systemet räcker.

- Vi tycker det här är bra, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe även om han är skeptisk till att företagen kommer hinna med särskilt mycket utbildning när det brinner i knutarna.

ANNONS

"Äntligen! Vi har länge varit pådrivande för att Sverige ska få ett bättre fungerande system för stöd till korttidsarbete vid allvarliga kriser. Det nuvarande systemet är alldeles för krångligt, otillgängligt och saknar kopplingar till kompetenshöjande åtgärder. Utredningens förslag råder bot på det", skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson i en kommentar och får medhåll av tjänstemannafacket Unionen.

TT

Fakta: Förslaget i korthet

Nuvarande regler kommer att gälla. Men utredningen föreslår alltså att systemet med korttidsarbete byggs ut till att gälla fler situationer av allvarliga kriser, för exempelvis enskilda företag. Stödet kan normalt gälla i sex månader.

När systemet slår till kan exempelvis arbetstiden begränsas till fyra dagar i veckan, eller 80 procent av arbetstiden. Lönen blir i det fallet 92 procent av den gamla inkomsten samtidigt som staten skjuter till pengar till företaget, enligt ett system där alla tre parter delar kostnaden för övervintringen.

Ett kriterium för att få det statliga krisstödet är att företaget också undersöker möjligheten att utnyttja tiden till att utbilda eller validera personalen. Staten ska då ersätta 60 procent av arbetsgivarens kostnad för utbildningsinsatsen.

Tillväxtverket blir den myndigheten som får avgöra om kriterierna för statligt stöd är uppfyllda.

Källa: Statens offentliga utredningar

ANNONS