Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170828-lindexaterkallelse-520651_se.ttela_1.jpg
Lindex återkallar sockor. Arkivbild.

Barnsockor återkallas – kan vara cancerogena

Lindex återkallar barnsockor prydda med rollfiguren Anna från Disneyfilmen "Frost". Anledningen är sockorna innehåller en kemikalie, metylendianilin, som kan vara cancerframkallande.

- Man behöver inte vara orolig om ett barn använt sockan någon enstaka gång – det är ingen akut risk – men vi vill ha bort den här typen av ämnen från kläder. Så om man har en sådan här strumpa bör man undvika att fortsätta använda den, säger Björn Malmström, pressansvarig vid Kemikalieinspektionen.

Enligt Lindex uppmärksammades kemikalien under en rutinkontroll som regelbundet görs för att säkerställa att det inte finns några otillåtna ämnen klädjättens produkter.

TT: Varför upptäcktes inte kemikalien från första början?

- Det kan vi inte svara på i nuläget. Det är ett enskilt fall och berör endast en leverans av sockor i trepack med just det här motivet på Anna, säger Eva Jonasson på Lindex presstjänst.

Kemikalien, som är förbjuden i kläder, har enligt Jonasson inte heller påträffats i andra produkter med samma tema.

- Vi beklagar att sockorna felaktigt har passerat våra säkerhetskontroller. Alla som känner sig oroliga är välkomna att lämna tillbaka produkten mot full återbetalning.

Kemikalien i sockorna, tillverkade i Kina, kommer från ett färgämne som har använts i ett av garnerna i Anna-sockan. Återkallelsen berör sockor i trepack med artikelnummer 833 7410285 5170 1611.

Fakta: Metylendianilin

Metylendianilin är ett ämne som främst används vid tillverkning av olika plaster och polymerer och förekommer i syntetiska textiler. Ämnet absorberas lätt via huden vid direkt kontakt och kan ge så kallad kontaktallergi. Djur- och laboratorieförsök har visat att det är mutagent och toxiskt och kan ge upphov till leverskador och levercancer vid exponering.

MEST LÄST