Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180302-usastaltullaruv2-627797_se.ttela_1.jpg
USA:s president Donald Trump under ett möte i Vita huset med företrädare för stål- och aluminiumindustrin.

EU överväger hämndtullar mot USA

EU överväger att införa strafftullar på bland annat Harley Davidson-motorcyklar och Levis-jeans – ett svar på president Donald Trumps hot om ståltullar. Internationella valutafonden varnar för att ståltullarna kan skada både USA:s egen och den internationella ekonomin.

Tullavgifter på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA – det var Trumps besked i ett beslut grundat på att amerikanska företag enligt presidenten behandlats orättvist av andra länder i flera decennier.

Reaktionerna från omvärlden var omfattande och världens börser tog stryk. De stora europeiska börserna tappade mellan 1,5 och 2,3 procent efter tidigare kraftiga fall.

Trump försvarar dock beslutet: "När ett land (USA) förlorar miljarder av dollar på handel med i princip varje handelspartner är handelskrig bra och enkla att vinna", skriver han på Twitter.

"Inte oväntat"

Utspelet om stål- och aluminiumtullar har ifrågasatts, främst från EU-håll. Unionen exporterar enligt nyhetsbyrån Reuters stål för 54 miljarder kronor till USA. För aluminium är siffran drygt 11 miljarder kronor.

- Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgroparna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsmotiveringen slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till TT.

EU kommer inte att bara passivt titta på om europeisk industri och europeiska jobb hotas, varnar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

"Unionen förbereder importavgifter på amerikanska produkter som Harley Davidson, bourbon och Levis-jeans", säger Juncker i ett uttalande som citeras av hans presstalesperson.

Hur USA:s tullavgifter exakt ska se ut presenteras nästa vecka. Men det står redan klart att tarifferna kommer att få konsekvenser för europeisk och svensk stålindustri, enligt Malmström.

- Jag har ett väldigt starkt stöd för att vidta motåtgärder. Jag kommer naturligtvis att gå till WTO som ett första steg, möjligen med andra länder som också är drabbade.

Gerry Rice, talesman för Internationella valutafonden, uppmanar länderna till samarbete i stället:

- Importbegränsningarna som föreslås av den amerikanske presidenten skulle troligen inte bara orsaka skada utanför USA utan även på den amerikanska ekonomin, säger han till nyhetsbyrån AFP.

EU: 25-procentstullar

En EU-källa uppger för Reuters att unionen överväger att införa 25-procentiga tullar på USA-import värd motsvarande 29 miljarder kronor – om USA:s aviserade tullavgifter till fullo visar sig omfatta EU:s stålexport.

Ungefär en tredjedel av EU-tullarna skulle avse vissa typer av stål, en tredjedel andra industriprodukter och den sista tredjedelen jordbruksprodukter.

Även Ryssland delar EU:s oro för USA:s planerade importtullar.

- Vi vet att många europeiska huvudstäder redan uttryckt en oro kring ett sådant beslut. Det är en oro som vi delar och vi analyserar nu noggrant vad den här situationen innebär, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Bland övriga länder som reagerat märks Kanada och Brasilien där Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland kallar det "absolut oacceptabelt" och meddelar att landet kommer att vidta åtgärder.

Även inom USA kommer kritik mot Donald Trumps utspel, bland annat från olje- och gasbranschen och representanthusets talman, republikanen Paul Ryan.

- Det här kommer att leda till att stålprodukter blir dyrare för amerikanska konsumenter. De är naturligtvis inte glada, säger Cecilia Malmström.

MEST LÄST