Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180522-euhandel-683294_se.ttela_1.jpg
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (L). Arkivbild.

EU väntar på tull-svar från Trump

Trots ständigt nya samtal väntar EU fortsatt på besked från USA:s president Donald Trump om det ska bli något permanent undantag från de amerikanska stål- och aluminiumtullarna. Handelskommissionär Cecilia Malmström befarar att EU:s erbjudande om handelssamtal inte är tillräckligt.

Den svenska kommissionären för ständiga diskussioner med USA:s handelsminister Wilbur Ross om läget i tullfrågan, med bara en vecka kvar till det att EU:s tillfälliga undantag från USA-tullarna löper ut vid månadsskiftet.

- Vi har haft elva-tolv telefonkonferenser de senaste veckorna och jag ska ha en i kväll och flera innan den 1 juni. Vi kommer att träffas i Paris också nästa vecka när vi är på en gemensam konferens. Så vi fortsätter att prata, säger Malmström till svenska journalister i Bryssel efter tisdagens handelsministermöte i EU.

Räcker inte?

I sista hand är det ändå president Trump som tar beslutet.

- Men jag räknar samtidigt med att Wilbur Ross kommer att ge honom en rekommendation och att han inom de närmaste dagarna kommer att vara ärlig till mig om vilken rekommendation han ger, förklarar Malmström på sin officiella presskonferens efter mötet.

Där är hon själv tveksam till om det räcker med det som EU-kommissionen och EU-länderna öppnade för under förra veckans toppmöte i Sofia: att inleda samtal inom fyra olika områden, däribland biltullar och WTO-regler, om USA ger EU ett permanent undantag från stål- och aluminiumtullarna.

- Det kan utgöra basen för en konstruktiv agenda. Men är det här tillräckligt? Jag är inte säker på det, ärligt talat. Det har kommit signaler från USA om att det tillfälliga undantaget inte kommer att förlängas. Så antingen kommer de (tullarna) att åläggas oss den 1 juni, eller så blir det andra former av begränsande åtgärder, säger handelskommissionären.

Inte frivilligt

Enligt Malmström är samtidigt EU:s medlemsländer helt överens om att inte dra in jordbruksprodukter i eventuella samtal med USA.

- Nej. Där var medlemsstaterna väldigt tydliga, säger Malmström.

Sveriges handelsminister Ann Linde (S) säger samtidigt nej till att EU-länderna skulle införa frivilliga stålkvoter för att undvika en konflikt.

- Det är fullständigt uteslutet. Vi kan inte säga till företagen att "kan ni vara snälla och inte exportera så mycket ni kan?", säger Linde efter tisdagens möte i Bryssel.

Fakta: EU, USA och tullarna

TT

USA införde i mars en 25-procentig importtull på stål och en 10-procentig tull på aluminium. Samtidigt gavs dock bland annat EU ett tillfälligt undantag för att diskutera en annan lösning på situationen. Nuvarande undantag löper dock ut den 1 juni.

EU anser att tullarna är orättfärdiga och kräver ett permanent undantag. Annars hotas med svarsåtgärder i form av en WTO-anmälan och svarstullar på en rad olika produkter.

Samtidigt öppnade EU under förra veckans toppmöte i Sofia för att inleda samtal med USA om energisamarbetet, främst om naturgas, reformer inom världshandelsorganisationen WTO samt om "förbättrad ömsesidig marknadstillgång för industriprodukter, inklusive bilar". Samtalen kommer dock enbart att inledas om ett permanent undantag ges från stål- och aluminiumtullarna.

MEST LÄST