Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180129-usatwitterkonton-605117_se.ttela_1.jpg
Enligt vissa bedömare finns det cirka 48 miljoner fejkade Twitterkonton. Arkivbild.

Företag massproducerar fejkade Twitterkonton

Ett amerikanskt företag som massproducerar och säljer fejkade Twitterföljare till kändisar och idrottsstjärnor utreds för brott. Företaget har stulit riktiga användares identiteter på sociala medier för att kunna sälja dem vidare till kunder som vill ha fler följare.

För idrottsstjärnor, skådespelare, youtubare och kändisar kan antalet följare på sociala medier vara avgörande för att få sponsorkontrakt och jobberbjudanden. En ny marknad har därför växt fram de senaste åren för dem som vill ta en genväg och köpa till sig mängder av fejkade följare.

Miljontals fejkade följare

The New York Times har granskat en av giganterna på marknaden, det amerikanska företaget Devumi. Enligt tidningen har företaget sålt över 200 miljoner falska Twitterföljare till en rad skådespelare, idrottsstjärnor, företagsledare, så kallade influerare, politiker och journalister. Även den kinesiska staten är kund hos Devumi för att få upp antalet följare till sin statliga nyhetsbyrå Nya Kina.

Företaget rör sig i en gråzon mellan vad som är lagligt eller olagligt. New Yorks lokala åklagarkammare har meddelat att den ska utreda om företaget kan ha begått brott när de stulit människors identiteter på sociala medier. Twitter har gått ut med ett uttalande om att Devumi och liknande företag strider mot Twitters regler.

Kopierar riktiga användare

Det fungerar så att Devumi skapar ett Twitterkonto. Sedan tar de profilbilder från riktiga Twitteranvändare. De kopierar den riktiga användarens Twitternamn, sånär som på någon enstaka ändring i stavningen. Och så kopieras texten i den riktiga användarens profil. Sedan går boten i gång och börjar följa kontot som kunden valt ut och retweetar därefter meddelanden från alla möjliga konton.

Enligt vissa bedömare, skriver The New York Times, kan det finnas uppemot 48 miljoner fejkade användare på Twitter. Twitter hävdar att antalet fejkkonton är betydligt lägre.

Fakta: Fejkade Twitterkonton

Så många som 48 miljoner konton på Twitter kan vara fejkkonton som inte har några riktiga användare bakom sig, så kallade botar. Det skulle utgöra 15 procent av alla användare.

Facebook har bedömt att det kan finnas uppemot 60 miljoner botar registrerade på Facebook.

Ordet bot kommer från robot, som syftar på att det inte är en människa bakom kontot utan en mjukvara som är programmerad att leda andra användare någon annanstans på internet.

Senaste tiden har tiotusentals så kallade porrbotar riktat in sig mot svenska Twitteranvändare och börjat sprida länkar till porrsidor.

Källor: The New York Times, TT.

MEST LÄST