Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Postnord snyggar till siffrorna. Arkivbild.

Förlusttyngt år för Postnord

Postnord har haft ett tufft år med svikande förtroende och rörelseförluster. Men för första gången på länge kan koncernen visa på positiva siffror i sin delårsrapport.

Postnord redovisar en rörelsevinst på 272 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med rörelseförlusten på 1 012 miljoner kronor samma period förra året. Koncernchefen Håkan Ericsson trycker på att e-handelsverksamheten har fortsatt att växa.

- På helårsbasis fortsätter brevvolymerna att gå ner samtidigt som e-handelslogistiken går upp. Digitaliseringen är en omställning som vi omfamnar.

Danmark fortsätter påverka postkoncernen negativt. Där har brevvolymerna minskat med 18 procent under 2017 och den danska verksamheten forsätter redovisa röda siffror för fjärde kvartalet. Totalt ligger den danska rörelseförlusten förra året på 1 115 miljoner kronor, jämfört med 1 910 miljoner kronor 2016.

- Ja, Danmark är på en ganska extrem nivå när det kommer till de minskade brevvolymerna. De har kommit långt i digitaliseringen, säger Håkan Ericsson.

Intäkterna för koncernen sjönk till 10 083 miljoner kronor, från 10  355 miljoner kronor för ett år sedan.

Totalt minskar brevvolymen för hela koncernen med 9 procent, danska Postnord med 18 procent och svenska med 7 procent.

För helåret 2017 uppgår koncernens förluster till 124 miljoner kronor, jämfört med rörelseförlusten på 1 083 miljoner kronor 2016.