Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Postnord snyggar till siffrorna. Arkivbild.

Förlusttyngt år för Postnord

Postnord bryter förluståret med en rörelsevinst på strax över 270 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Samtidigt fortsätter den danska verksamheten att backa med negativt resultat och stort tapp i brevvolym.

Trots att fjärde kvartalet innebar positiva siffror lyckades inte Postnord nå upp över nollan för helåret. För 2017 gör koncernen en förlust på 124 miljoner kronor. Det beror dels på att den danska verksamheten fortsätter läcka och dels för att Postnord Sverige, i dagens rapport redovisar en försämrad vinst, jämfört med samma period i fjol.

E-handelssidan växer

Hittills har koncernens starka e-handelstillväxt inte räckt till för att täcka upp för de stora tappen i brevvolymer.

- Digitaliseringen påverkar Postnord väldigt starkt och logistiktillväxten är inte lika snabb som tappet i brevvolymerna, säger postchefen.

För att möta den sviktande affären i grannlandet har Postnord sedan tidigare meddelat omfattande och dyra personalneddragningar. Det kommer att ske först när det annonserade miljardtillskottet från svenska och danska staten betalas ut.

Förtroendet för Postnord

Utöver förlustaffärerna ligger förtroendefrågan högt upp på Postnords dagordning. Med hjälp av den nya postlagen, som föreslås träda i kraft den 1 april i Sverige, kommer bolaget att säkra kvaliteten vid postutgivningen, säger Håkan Ericsson. I början av 2018 meddelade man också att en ny Sverigechef tillsatts.

- Annemarie Gardshol kommer givetvis fokusera på att förbättra bolagets kvalitet och image.

Ny avgift

I början av 2018 meddelade också Postnord att man kommer att ta ut en administrationsavgift för paket skickade till Sverige från länder utanför EU. Detta sedan det blivit känt många privatpersoner i Sverige inte betalat moms för paket skickade från Kina.

Men hur stor avgiften blir är inget som Håkan Ericsson kan säga.

- Vi kommer att lägga fram en plan för hur avgiften ska se ut i början av mars.

Koncernens intäkter sjönk till 10 083 miljoner kronor, från 10 355 miljoner kronor under samma period förra året.

Totalt minskade brevvolymen för hela koncernen med 9 procent under 2017.