En Disney-skärm på New York-börsen. Arkivbild.
En Disney-skärm på New York-börsen. Arkivbild.

Filmjätten Disney köper 21st Century Fox

Hårt pressad av strömningstjänster som Amazon och Netflix slår filmbjässen Disney till med storsläggan och köper huvuddelen av konkurrenten 21st Century Fox.

ANNONS
|

Prislappen är 52,4 miljarder dollar i aktier, motsvarande 440 miljarder kronor, skriver amerikanska medier. Båda företagens aktier uppges stiga i förhandeln på Wall street.

"Historisk förening"

Överenskommelsen beskrivs som en "motattack" från traditionella mediebolag i en tid då teknikjättar som Apple, Amazon, Netflix och Google gör intrång på marknaden. Disney får nu tillräckligt stora muskler för att tävla med dem, skriver tidningen The New York Times.

Uppköpet beskrivs som en "historisk förening av Hollywoods tungviktare" i branschtidningen Variety. 21st Century Fox, vars filmstudio öppnade 1935, ligger bakom filmhistoriska titlar som Sound of Music och den första Star Wars-filmen. På senare år har man producerat kassasuccéer som Avatar och Minionerna.

ANNONS

Men samtidigt har man haft svårt att anpassa sin verksamhet till den nätbaserade konsumtion som många unga tittare föredrar. The Walt Disney Company, som redan äger tv-kanalerna ABC och ESPN, hoppas genom köpet gå i mål med sin ambition att inom kort lansera två nya strömningstjänster.

Vd:n stannar

I och med köpet tar The Walt Disney Company också över 13,7 miljarder dollar i skulder från 21st Century Fox, som ägs av mediemagnaten Rupert Murdoch. Disneys nuvarande vd Bob Iger skjuter på sin pensionering och stannar på jobbet till slutet av 2021, främst för att integrera filmjättarna. Iger har inte hymlat med att han vill göra Disney världsomspännande, han ligger bland annat bakom öppnandet av Shanghai Disneyland i Kina i fjol.

"Vi är hedrade och tacksamma över att Rupert Murdoch har gett oss förtroendet att föra dessa bolag, som han lagt en livstid på att bygga, in i framtiden", säger han om förvärvet.

Affärsuppgörelsen måste godkännas av konkurrensmyndigheter i USA. Vissa tv-kanaler, bland dem omskrivna Fox News, bryts ut och ingår inte i affären, rapporterar AP.

TT
ANNONS