Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180320-fingerprint-641520_se.ttela_1.jpg
Fingerprint Cards aktie handelsstoppad. Arkivbild.

Fingerprint nekar till misstankar

Biometribolaget Fingerprint Card har inte gett kurspåverkande information till enskilda analytiker, enligt bolaget. Det var bara ett förtydligande, skriver bolaget i ett pressmeddelande efter det att aktien handelsstoppats.

Mattias Alsbo, finansinspektör på Finansinspektionen, säger att motivet till handelsstoppet av Fingerprint Cards aktie är misstänkt "informationsasymmetri".

- Det är ett handelsstopp till följd av att marknaden inte i tillräcklig omfattning har information om bolaget. Vi måste vänta på att bolaget kommer ut med mer information, säger han till TT.

Drog ned försäljningen

I klartext handlar det om att Fingerprint Cards ska ha gett analytiker på Pareto Securities vad de upplevt som kurspåverkande information utan att informera hela marknaden.

- Det återstår att se om bolaget själv anser att man ska tolka informationen på det sättet eller vad det är som har hänt, säger Alsbo.

TT har förgäves sökt en kommentar från företrädare för Fingerprint om handelsstoppet.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att man i samtal med analytiker under måndagen den 19 mars kommenterat förändrade marknadsförutsättningar, som drog ned försäljningen under fjärde kvartalet 2017 och fortsatt att pressa nedåt under första kvartalet i år.

Avvaktar mer information

Fingerprint uppger dessutom att man i samtalen med analytiker har slagit fast att man räknar med att värdet på hela marknaden för fingeravtryckssensorer för mobiltelefoner kommer att minska i år.

Enligt bolaget är denna information bara ett förtydligande av vad som tidigare har kommunicerats och inte någon kurspåverkande information.

Beslutet om handelsstopp fattades av Stockholmsbörsen, i samråd med Finansinspektionen.

"Vi har under förmiddagen haft en dialog med Finansinspektionen och har gemensamt fattat beslut om att stoppa handeln i Fingerprint Cards. Vi avvaktar nu mer information från bolaget för att möjliggöra ett återupptagande av handeln så snart som möjligt", skriver Ulrika Andersson, kommunikationschef på börsen i ett uttalande mejlat till TT.

Fakta: Nästan halverat börsvärde sedan årsskiftet

TT

Aktien i biometribolaget Fingerprint Cards har efter så kallade vinstvarningar sedan årsskiftet tappat nästan hälften av sitt värde. På tisdagsmorgonen var det dags för ett nytt kursras, sedan analyshuset Pareto Securities kraftigt sänkt sitt riktpris efter ett möte med företrädare för bolaget den 19 mars.

Men aktien handelsstoppades efter det att aktien fallit med 7 procent och handeln återupptogs inte under resten av dagen.

Inför handelsstoppet meddelade Fingerprint bland annat meddelat att två högt uppsatta chefer, strategichefen Jan Johannesson och den tillförordnade finanschefen Hassan Tabrizi, lämnar företaget i juni. Pernilla Lindén har utsetts till ny finanschef från och med den 7 juni.

MEST LÄST