Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181015-lonsamhet-782387_se.ttela_1.jpg
Organisationen Företagarna har analyserat årsbokslut i totalt 143 507 aktiebolag – resultatet visar på stora skillnader i lönsamhet mellan såväl branscher som län. På bilden Företagarnas vd Günther Mårder. Arkilvbild.

Här är länen där företagen går bäst

Högkonjunkturen driver på lönsamheten i Sveriges företag. Men det är inte storstadslänen som ligger i topp. Högpresterare är i stället företagen i län som Värmland och Västmanland.

Svensk ekonomi går som tåget – men det är inte i storstäderna som företagen blommar som mest. En ny undersökning av årsredovisningar som gjorts av organisationen Företagarna visar att om man mäter lönsamheten som snittavkastning på sysselsatt kapital så ligger företagen i Stockholms och Skåne län snarare under riksnittet på 12,4 procent.

- I storstäderna finns många företag per capita som konkurrerar om samma kunder. Det leder till en prispress samtidigt som många tampas med höga kostnader för såväl anställda som lokaler och andra insatsvaror, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Värmland toppar

I stället är det företagen i län som Värmland, Västmanland och Kronoberg som toppar ligan. I Värmlands län når snittavkastningen på sysselsatt kapital upp till nästan 20 procent och hela 36 procent i Värmlandskommunen Eda.

- I många av de här mindre kommunerna har det också varit mycket företagsnedläggningar. Många företag har försvunnit, men de som stannat kvar har lyckats väl. I den starka konjunkturen vi befinner oss i nu så levererar de en fantastisk avkastning, säger Mårder.

Helena Stor Hansson, näringslivsstrateg på Region Värmland, pekar på den höga investeringsnivå som varit.

- Det byggs väldigt mycket i Värmland nu och det investeras en hel del. Eda ligger dessutom nära den norska gränsen och jag tror att köpkraften därifrån kan spela in, säger hon.

Stora branschskillnader

Skillnaderna i lönsamhet mellan länen är dock mindre än skillnaderna i lönsamhet branscher emellan. Kapitaltunga verksamheter inom fastighet, bank och finans ligger relativt lågt med en genomsnittlig avkastning på 5,4 respektive 6,7 procent. Det till skillnad från bolag inom hår och skönhetsvård som levererar en lönsamhet på hela 37 procent – hälsa och sjukvård, bemanning och reklam kommer inte långt efter enligt Företagarnas undersökning.

- Det är typiska branscher som gynnas särskilt då vi konsumenter upplever att vi har tjocka plånböcker, säger Mårder.

- Det intressanta blir att se hur de här bolagen klarar sig när ekonomin vänder, vi tror att flera kanske kommer att se vissa utmaningar när ekonomin blir tuffare.

Naturliga förklaringar

Ted Gemzell, vd på Sveriges frisörföretagare, blir överraskad över siffrorna – han hävdar att frisörbranschen är relativt okänslig för konjunktursvängningar.

Enligt branschorganisationen har salongerna rörelsemarginaler på mellan 5 och 6 procent. Att den genomsnittliga avkastningen ligger så högt beror förmodligen på att det inte krävs så stora investeringar – varför resultatet gör sig större i jämförelse med det sysselsatta kapitalet, resonerar Gemzell.

- Visst har vi sett att konsumtionen av skönhetsvård ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Men den här siffran bör nog tas med en nypa salt, säger han.

Fakta: Bäst och sämst presterande länen:

TT

Genomsnittlig avkastning i procent på sysselsatt kapital per län, år 2017:

Värmlands län 19,9 procent Västmanlands län 18,7 Kronobergs län 17,9 Gävleborgs län 17,2 Uppsala län 17,0 Jönköpings län 16,8 Gotlands län 16,3 Hallands län 15,8 Södermanlands län 15,6 Dalarnas län 15,3 Örebro län 15,1 Västra Götalands län 14,4 Kalmar län 14,2 Västerbottens län 13,9 Jämtlands län 13,3 Östergötlands län 12,2 Västernorrlands län 11,7 Blekinge län 11,7 Norrbottens län 11,6 Skåne län 11,5 Stockholms län 10,2 Riket 12,4 Siffrorna baseras på lönsamheten från årsbokslut i totalt 143 507 aktiebolag som har minst en anställd och mellan en miljon och 500 miljoner kronor i omsättning 2017. Källa: Företagarna

Fakta: Bäst och sämst presterande branscherna:

TT

Genomsnittlig avkastning i procent på sysselsatt kapital per bransch, år 2017:

Hår och skönhetsvård 37,2 procent Hälsa och sjukvård 35,7 Bemanning och arbetsförmedling 29,3 Reklam, pr och marknadsundersökning 29,2 Bygg-, design- och inredningsverksamhet 26,0 Övriga konsumenttjänster 24,5 Resebyrå och turism 22,8 Uthyrning och leasing 21,9 Detaljhandel 20,7 Teknisk konsultverksamhet 20,5 Reparation och installation 20,5 Hotell och restaurang 18,3 Partihandel 17,2 Tillverkning och industri 16,1 Motorfordonshandel 15,0 Kultur, nöje och fritid 13,5 Transport och magasinering 13,3 Juridik, ekonomi och konsulttjänster 12,9 Data, it och telekommunikation 12,4 Företagstjänster 11,5 Livsmedelsframställning 9,7 Media 9,6 Jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske 8,3 Bank, finans och försäkring 6,7 Fastighetsverksamhet 5,4 Utbildning, forskning och utveckling 2,1 Siffrorna baseras på lönsamheten från årsbokslut i totalt 143 507 aktiebolag som har minst en anställd och mellan en miljon och 500 miljoner kronor i omsättning 2017. Källa: Företagarna
MEST LÄST