Magnus Henrekson, professor och chef för IFN. Arkivbild.
Magnus Henrekson, professor och chef för IFN. Arkivbild.

Han ser ljus i Ericssonmörkret

För Ericssons anställda är beskedet om nedskärningar tungt. Historiskt har dock liknande fall visat sig öppna för nya arbetsmöjligheter, menar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.

ANNONS
|

Mer än 3000 tjänster försvinner, framför allt i Kumla och Borås. Det var beskedet som Ericsson lämnade under tisdagen.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning (IFN), understryker att beskedet är tufft att hantera för varje enskild drabbad.

- Men får man för sig att Sverige är slut som industrination så riskerar det att bli självuppfyllande. Det ska man akta sig för. När Saab lade ned i Trollhättan betydde inte det slutet för staden utan efter en tid växte det fram nya saker. Det gäller att snarare se det på det sättet än att bevara det gamla, säger han till TT.

ANNONS

Nya möjligheter

Förutom just Saab nämner han exempelvis nedläggningarna av en rad olika militärregementen runtom i landet där det i slutändan ändå uppstått nya arbetsmöjligheter.

- Jag förstår att det kan tyckas lätt att säga men det är också viktigt att peka på de här exemplen. Det går inte politiskt uppifrån att peka vad det ska vara utan i stället låta det växa fram.

Historiskt sett har Sverige genomgått stora förändringar när det gäller till exempel varvsindustri i Göteborg och Malmö liksom tekoindustrin där nu Borås återigen drabbas. Magnus Henrekson menar dock att det var av en helt annan dignitet än vad som inträffat med Ericsson.

- Sverige har fått ett differentierat näringsliv där allt fler jobbar inom medelstora företag. Beroendet av stora företag är inte lika stort och därför är det mycket lättare att hantera en sådan här sak.

ANNONS

God arbetsmarknad

Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen, påpekar i sin tur arbetsmarknaden i Sverige för tillfället är god.

- Det är viktigt att komma ihåg när man ser det här varslet. Har man en gymnasieutbildning så har man en god arbetsmarknad och till och med arbetskraftsbrist inom flera yrken. Tittar man på de som varslas nu är det en grupp som är utbildad arbetskraft med erfarenhet och därmed goda chanser att få arbeten, säger hon.

Hon tillägger att prognoserna visar att det kommer att vara brist på just ingenjörer och IT-personal, den typ av arbetskraft som nu får lämna Ericsson.

ANNONS