IMF-möte i skuggan av tullbråk

Tullbråket mellan Kina och USA har gjort att handelspolitiken har seglat upp som huvudfrågan inför Internationella valutafondens vårmöte Washington i slutet av veckan. En annan het fråga är digitalbeskattning, enligt finansminister Magdalena Andersson.

ANNONS
|

- Det kommer naturligtvis att handla om tullar, de amerikanska tullarna. Men jag tror också att de internationella skattefrågorna kommer att diskuteras, säger Magdalena Andersson (S).

Finansministern är en av flera svenskar som deltar på Internationella valutafondens (IMF) vårmöte. Till mötet kommer även riksbankschefen Stefan Ingves, som bland annat deltar i en panel om cybersäkerhet i det finansiella systemet.

Skattereform till diskussion

När det gäller skattefrågor kommer diskussionen att kretsa kring att USA:s senaste skattereform gynnar företag med produktion i USA, men även EU-kommissionens omstridda förslag om en treprocentig omsättningsskatt på digitala företag, som skulle slå hårt mot Facebook och Google.

ANNONS

Frågan om hur Sverige ska ställa sig till EU-förslaget är på väg upp i riksdagen. Men Andersson är redan tydligt skeptisk, då det skulle leda till en beskattning av konsumtion i stället för att skatt tas ut där värdet skapas.

- Det här är ett globalt problem och det bör i första hand lösas globalt, tillägger hon.

Demografiska utmaningar, med allt fler äldre och unga i befolkningar i många länder, är också något hon ser som viktiga att prata om på vårmötet.

- Jämställdhet och kvinnors deltagande på arbetsmarknaden kommer ju upp som en naturlig del i den diskussionen. Där finns ett väldigt stort intresse kring vad vi gör i Sverige, säger hon.

På lördag, sista dagen för vårmötet, håller finansministern ett anförande på temat jämställdhet och ekonomi.

- Världen skulle vara betydligt rikare om kvinnor deltog på arbetsmarknaden på samma sätt som män.

ANNONS

Fördela vinsterna

Under besöket i Washington ska Andersson tillsammans med andra nordiska finansministrar även träffa USA:s biträdande finansminister David Malpass för diskussioner om handelspolitiken.

Hon hoppas även kunna förklara för Malpass hur viktigt det är att fördela vinsterna som skapas av ökad handel bättre i stället för protektionism.

- Det går att fördela bättre. På det sättet kan vi som samhällen bli rikare än om vi väljer att handla mindre.

TT

Fakta: Kapitaltillskott till Världsbanken

Internationella valutafondens och Världsbankens vårmöte går av stapeln sedan fonden (IMF) i sin senaste upplaga av World Economic Outlook konstaterat att vi befinner oss i en positiv fas när det gäller global konjunktur, med en bred tillväxt som omfattar ovanligt många länder och regioner.

Tillväxten globalt beräknas i år och nästa år öka till 3,9 procent, från fjolårets 3,8 procent.

Men utvecklingen hotas av ett fullskaligt handelskrig mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, som under våren hotat varandra med omfattande tullar och handelshinder.

För Världsbankens del väntas ett förslag om ett kapitaltillskott på 13 miljarder dollar få stöd, även från USA. Det skulle öka musklerna för bankens utlåning och stödåtgärder. Enligt förslaget får samtidigt Kina ökad rösträtt inom Internationella utvecklingsbanken IBRD. Ett slutligt beslut om kapitaltillskottet antas bli fattat först i höst.

Källor: Financial Times, Internationella valutafonden

ANNONS