Sekos ordförande Valle Karlsson tycker att danskarna ska koncentrera sig på sitt. Arkivbild.
Sekos ordförande Valle Karlsson tycker att danskarna ska koncentrera sig på sitt. Arkivbild.

Infekterat mellan Postnordanställda

Klimatet mellan danskar och svenskar i det samägda Postnord är mycket infekterat – både på golvet och i ägarled. Danska facket vädjar till svenska regeringen att ställa upp med pengar – något som irriterar svenska LO-facket Seko.

ANNONS
|

I en debattartikel vädjar anställda på danska Postnord, via fackförbundet HK, till den svenske näringsministern Mikael Damberg (S) att inte lämna danskarna i sticket i den pågående ägarkonflikten om vem som ska betala för miljardförlusterna i den danska rörelsen.

"Vi är 8500 danska löntagare som känner att du och svenska regeringen tagit oss som gisslan", skriver Eigil Johannesen på fackförbundet HK.

Lägger över ansvaret

Sekos ordförande Valle Karlsson vill egentligen inte kommentera danska fackets utspel. Han tycker att de får ta ansvar för sina medlemmar, men säger till TT:

- Vi kan konstatera att det (danska HK) lägger över allt ansvar på den svenska ägaren.

ANNONS

Sekos grundhållning är att hopslagningen borde backas tillbaka, och Postnord delas upp i separat ägda postbolag igen. Men det lär inte bli enkelt.

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att han förstår oron hos de danska postanställda på grund av de ekonomiska problemen och att verksamheten där står inför kraftfulla omställningar. Men han står fast vid sin hållning att de danska problemen främst bör hanteras där.

Ett danskt problem

- Mitt besked har hela tiden varit att de danska problemen i huvudsak är ett danskt problem och ska adresseras på det sättet, säger Mikael Damberg till TT.

Bakgrunden till bråket är kapitalbristen inom Postnord där den danska och den svenska regeringen är oeniga kring hur framtiden ska se ut och vem som ska betala vad för det dyra danska sparpaket som bedöms som helt nödvändigt. Enligt bolagsledningen behövs det tre miljarder kronor i nytt kapital.

Den svenska regeringen har tidigare sagt att danskarna bör stå för större delen av den notan, eftersom problemen i Danmark bland annat uppstått av att myndigheter gått över till digital post.

ANNONS

Även om pengabristen har gjort stridigheterna mellan danskar och svenskar mer akuta så har samarbetsklimatet över gränserna i det gemensamma postbolaget aldrig varit särskilt gott.

Mikael Damberg vill inte kommentera på vilka punkter man har kört fast i förhandlingarna. Han hoppas på en lösning inom kort.

- För den svenska regeringen är prioriteringen att den svenska postverksamheten kan säkras över tid, säger Damberg.

TT
Fakta: Postnords resultat

Den danska rörelsen gick back med 750 miljoner kronor under första halvåret, framför allt till följd av att brevvolymerna fortsätter att rasa, ned 23 procent bara under andra kvartalet i år. Bakgrunden är att danskarna kommit betydligt längre än Sverige i digitaliseringen av postgången, framför allt har danska myndigheter gått över till e-post.

Den svenska delen av Postnord är ingen guldgruva heller, men har i alla fall lyckats visa på plussiffror. Rörelsevinsten landade på 230 miljoner kronor första halvåret medan brevvolymerna minskade med åtta procent under andra kvartalet.

Nästa vecka kommer resultat för tredje kvartalet.

Källa: Postnord

ANNONS