Den underliggande inflationen, KPIF (KPI räknat med fast bostadsränta) har varierat mellan 1,1–1,6 procent tunder det senaste året. Decembersiffran väntas hamna något högre och närmare Riksbankens inflationsmål.
Den underliggande inflationen, KPIF (KPI räknat med fast bostadsränta) har varierat mellan 1,1–1,6 procent tunder det senaste året. Decembersiffran väntas hamna något högre och närmare Riksbankens inflationsmål.

Inflationen pressas uppåt av energipriser

Det allmänna prisläget stiger i en högre takt än på flera år. Högre energipriser gör att bedömarna tror att inflationssiffran för december kommer att ligga nära Riksbankens mål. Men decembernivån spås inte vara bestående.

ANNONS
|

Ur Riksbankens perspektiv är varken en för hög eller en för låg inflation bra. Banken har som mål att inflationstakten ska ligga på 2,0 procent, men sedan 2011 har den legat under den nivån.

På torsdag presenterar Statistiska centralbyrån (SCB) inflationssiffrorna för december. I november låg den underliggande inflationen, KPIF, på 1,6 procent. Förväntningen är att den landar någonstans mellan 1,8–1,9 procent i årstakt i december.

- För Riksbanken är det en lättnad om det kommer in på de här nivåerna, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

ANNONS

Mer stabilitet

Höjda energipriser är en av faktorerna som pressar inflationen uppåt, enligt ekonomerna. Det allmänna pristrycket är dock fortfarande ganska måttligt och därför spås Riksbanken inte nå sitt inflationsmål de närmaste åren.

Decembernivån beräknas också bli kortvarig, men inflationstakten väntas ligga kvar över 1,5 procent vilket kan ge Riksbanken skäl att signalera kommande räntehöjningar.

- Vi tror att inflationen kommer att stabilisera sig på en högre nivå och det tror vi ska räcka för att de ska backa från den här minusräntan, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Långsam räntehöjning

Men Riksbankens räntehöjningar väntas gå långsamt. SEB tror att den första höjningen kan komma i slutet av det här året, medan Swedbank tror att det tar något längre tid.

- Nu när vi ser både lite högre KPI och KPIF tror jag att Riksbanken kommer känna sig lite mer trygga. Om de får med sig inflationen kanske de faktiskt kan avsluta obligationsköpen under det här året och börja indikera en räntehöjning i början av 2018, säger Anna Breman.

ANNONS
Fakta: Inflation

Årstakt i procent

KPIF är KPI beräknat med fast bostadsränta och är det mått som Riksbanken främst använder som underlag för sina bedömningar.

Källa: SCB, Nordea, SEB, Swedbank

ANNONS