Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180220-inflationauto-620132_se.ttela_1.jpg
Maten har blivit dyrare. Arkivbild.

Kläder och skor sänker inflationen

Goda nyheter för bolånetagare. Ett oväntat inflationsfall, påhejat av fallande klädpriser, lär hålla Riksbanken borta från ränteknappen ett tag till. Men matpriserna med mejeriprodukter i spetsen fortsätter att stiga.

Inflationen faller, enligt nya prissiffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Den lägre prisuppgången, mätt på årsbasis, var lägre än väntat. Kronkursen föll direkt eftersom bedömarna därmed drar slutsatsen att en räntehöjning från Riksbanken snarare flyttas längre bort än tvärtom.

Den lägre inflationen, kopplat till förväntad lägre BNP-tillväxt, och osäkerhet kring bostadspriserna kommer att avhålla Riksbankens från att höja styrräntan hela 2018, spår Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. Riksbanken själv har flaggat för en räntehöjning andra halvåret 2018.

Framför allt är det priset på kläder och skor, minus 1–2 procent på ett år, som trycker ner den allmänna inflationen, något som överraskar Nordeaekonomerna. Men också resor har blivit billigare. Både tågresor och inrikes flygresor har blivit närmare fem procent billigare på ett år. Utrikes flyg har samtidigt fallit med åtta procent.

Men maten fortsätter att ökar i pris. På ett år har livsmedelspriserna stigit med 2,5 procent. Mejeriprodukterna toppar den statistiken, plus 6,2 procent jämfört med januari förra året. Mjölken har blivit över åtta procent dyrare. Smöret har stigit i pris med hela 35 procent, något som uppmärksammats tidigare.

Även boendet har fördyrats, räntekostnaderna har på ett år stigit samtidigt som elen fortsätter upp, främst som en effekt av de återkommande höjningarna av elnätsavgifterna.

Fakta: Inflationen faller

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i januari 1,7 procent, jämfört med 1,9 procent i december. Månadsförändringen var minus 0,9 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i januari till 1,6 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före. Månadsförändringen var minus 0,8 procent.

Källa: SCB

MEST LÄST