Konsult: Nyttigt om män tar ett steg tillbaka

Män som pratar utan att lyssna, oönskad beröring och arbetsplatsmiljöer som inte håller måttet. Hur ska arbetsplatserna kunna bli mer jämställda? Jämställdhetskonsulten Ann-Katrine Roth ger sina bästa tips på hur man kan skapa bättre förutsättningar för män och kvinnor att arbeta på lika villkor.

ANNONS
|

TT: Det finns många kvinnor som upplever att män gärna pratar men är sämre på att lyssna. Vad kan man göra för att komma åt detta?

- Det finns en klassiker på det här området som jag har hört många gånger genom åren, nämligen att en man upprepar det som en kvinna nyss sagt och vinner ett helt annat gehör. Det handlar om vem man lyssnar på och att män blir lyssnade på i större utsträckning jämfört med kvinnor Här ska man komma ihåg att det ofta är fråga om ett sorts samspel mellan män och kvinnor och att männen inte nödvändigtvis är några skurkar, säger Ann-Katrine Roth, jämställdhetskonsult på Euroquality.

ANNONS

- Men här finns det mycket att göra vad gäller att vara lyhörd, lyssna och inte ta så mycket plats. Generellt brukar jag säga att det är nyttigt om männen tar ett steg bakåt medan kvinnorna tar ett steg fram. Det skulle vi tjäna mycket på i arbetslivet.

TT: Hur ska man tänka kring beröring på arbetsplatsen?

- Mot bakgrund av metoo och hela den diskussion som följde på det är mitt allmänna råd, och särskilt vad gäller chefer, att man inte ska beröra sina medarbetare. Det är viktigt att man tänker på hur man agerar, beröring kan upplevas negativt och på vitt skilda sätt av olika personer. Det hör inte hemma på en arbetsplats.

I bland händer det att medarbetare genomgår kriser och då kan det kännas naturligt för vissa att exempelvis vilja ge en kram. Men även i ett sådant läge är det inte självklart att personen vill bli fysiskt vidrörd, anser Ann-Katrine Roth.

ANNONS

- Man måste känna in vad det här är för person och ur den mår, det är en balansgång. Men tumregeln är att man ska hålla sig borta från beröring.

- Det här med att det skulle "sitta i väggarna" är ett uttryck som jag ogillar. Det handlar i grunden om att man inte vill ta tag i strukturer, kulturen eller förändra det sätt man jobbar på.

Roth påpekar att det tar tid att förändra strukturer, men att det är fullt möjligt så länge man har det som målsättning.

- Att förändra en arbetsplatskultur tar tid. Men visst går det. Om man exempelvis har en jargong och en arbetsplatsmiljö som inte är bra så är det ytterst ledningens ansvar att ändra på det, säger hon.

ANNONS

TT

ANNONS