Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Argentinas president Mauricio Macri fick under tisdagen ta emot centralbankchefen Luis Caputos avskedsansökan. Arkivbild.

Lämnar efter tre månader på chefsposten

Efter tre månader på posten som Argentinas centralbankschef väljer nu Luis Caputo att lämna in sin avskedsansökan till president Mauricio Macri, enligt ett skriftligt uttalande från centralbanken.

Beslutet att lämna chefsposten sker i en tid av ekonomisk turbulens i Argentina och mitt i brinnande förhandlingar mellan landet och Internationella valutafonden (IMF). Dessa rör stödlån om 50 miljarder dollar.

Den tidigare finansministern Caputo är den andra att avgå som bankchef i år men hans avsked beror, enligt uttalandet, på privata angelägenheter.

Trots det hastiga avskedet är centralbanken trygg i att en ny överenskommelse med IMF går att nå. Det kommer i sin tur att återupprätta förtroendet för Argentinas finanser samt valutan, skriver centralbanken vidare.

Recessionen i Argentina tyngs ytterligare av höga räntor och en kollapsad valuta. Sedan årsskiftet har peson rasat och försvagats med omkring 50 procent mot dollarn.

Efter beskedet om att Caputo lämnar chefsposten föll peson 4,7 procent i förhandeln och väntas ha en öppningskurs på 39:15 peso per dollar.