Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180118-davoslofven-599593_se.ttela_1.jpg
Statsminister Stefan Löfven (S) har ställt in sin planerade resa till Davosmötet 2018. Arkivbild.

Löfven ratar Davosmöte

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer in en planerad resa till Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos nästa vecka. Beskedet kommer bara några dagar före mötet.

- Det är annat som kommer i programmet, säger Stefan Löfven till TT.

Årets planerade besök hade varit det sjätte i rad för statsministern.

- Vi hade preliminärt tittat på att åka också i år, men jag kommer att ha annat i min kalender som gör att jag väljer att inte åka i år, säger han.

Väljer hemmaplan

De engagemang som Löfven prioriterar över Davos, där han står med på den officiella gästlistan som gick ut i måndags, är enligt statsministern på hemmaplan.

- Jag får alltid välja vad jag ska lägga min tid på och då tittar jag på hur det ser ut i Davos och om det finns andra saker som jag hellre gör, och då väljer jag att vara på hemmaplan i Sverige i stället och göra annat.

Löfven är en av ett 30-tal svenska deltagare som finns med på Världsekonomiskt forums program för mötet.

Sedan USA:s president Donald Trump i förra veckan överraskade många med att tacka ja till en inbjudan från Davos har mötet i år utvecklats till ett världspolitiskt toppmöte.

Solberg vice ordförande

Utöver Trump kommer bland annat Indiens premiärminister Narendra Modi och europeiska höjdare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Den svenska regeringens låga profil på årets möte står i skarp kontrast till grannlandet Norge.

Norges statsminister Erna Solberg, som i år både hunnit ombilda sin regering och träffa Donald Trump i Washington, sitter i år med som en av sju så kallad vice ordföranden för Davosmötet. Och till årets vd för mötet har Norges utrikesminister Børge Brende till vd.

Fakta: Möte för global elit

Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte samlar årligen tusentals ledare från den ekonomiska och politiska globala eliten i den schweiziska lilla alpstaden Davos. Mötet samlar även frivilligorganisationer, forskare och PR-konsulter i tusental samt kändisar.

Totalt finns 3 000 deltagare på den officiella gästlistan i år, varav 340 beskrivs som toppolitiker av WEF. Snittåldern bland kvinnor ligger på 50 år, medan den för män – som inte oväntat utgör en överväldigande majoritet – uppgår till 54 år.

Från Sveriges regering väntas i statsminister Stefan Löfvens frånvaro tre ministrar delta: finansminister Magdalena Andersson (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Bland andra svenskar på deltagarlistan finns Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, vice riksbankschef Cecilia Skingsley, EU-kommissionären Cecilia Malmström, miljöprofessorn Johan Rockström, Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, Ikeachefen Jesper Brodin och Teliachefen Johan Dennelind.

Källa: Världsekonomiskt forum

MEST LÄST