Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Många unga har bara råd att köpa en lägenhet om föräldrarna hjälper till att spara. Arkivbild.

  Många föräldrar sparar till barnens bostad

  Sex av tio föräldrar sparar antingen själva eller genom någon annan till barnens första boende, visar en ny Sifoundersökning. Men många lägger inte undan pengar alls.

  - Jag tolkar det som att vi har haft det ganska förmånligt i Sverige. Det var lättare förr att flytta hemifrån när priserna var lägre, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet (FMF) som har beställt undersökningen.

  Men dagens generation unga har svårt att flytta hemifrån på grund av både bostadsbrist och höga bostadspriser, konstaterar branschorganisationen.

  - Nu börjar vi se, med den prisutveckling som varit, att vi inte har samma flyt, säger Stegman.

  Sammantaget svarar hela 61 procent att de eller deras partner, eller någon annan anhörig, lägger undan pengar till barnens första bostad.

  Majoriteten uppger att de sparar 500 kronor per månad och barn, men en del lägger undan mer pengar än så. I storstäderna är snittet 926 kronor, enligt FMF.

  "En klassfråga"

  Samtidigt är situationen uppdelad, så många som 37 procent svarar att de inte sparar till barnens första lägenhet.

  Den bistra bostadsmarknaden gör att livscykeln påverkas hos unga vuxna, enligt Carolina Stegman. Livet startar senare och fler får barn senare i livet.

  - Boendefrågan har väl alltid varit en klassfråga men det ska inte vara en fråga om man kan flytta hemifrån eller inte, säger hon.

  Samtidigt visar en annan undersökning, också den från Sifo men beställd av Svensk fastighetsförmedling, att nästan var tredje svensk anser att dyra priser är ett hinder för att köpa eller byta bostad.

  Undersökningen visar också på olikheter i köpkraft mellan åldersgrupperna: Medan 35 procent av 18–29-åringarna tycker det är för dyrt håller bara 14 procent av 66–74-åringarna med om det.

  Var femte 18–29-åring svarar också att kravet på kontantinsats hindrar bostadsköp och 13 procent att de inte får banklån. Motsvarande andelar bland 40–49-åringarna är 4 respektive 5 procent.

  Nya lösningar

  Petra Wester, tillförordnad vd på Svensk fatighetsförmedling, menar att det skärpta amorteringskravet och bankernas kreditåtstramningar har lett till en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden. Carolina Stegman på Fastighetsmäklarförbundet är inne på samma sak och menar att Sverige måste titta på nya sparlösningar.

  - Det kan vara att man sätter av en bit av barnbidraget åt sparande. Det senaste amorteringskravet har slagit hårt mot unga som vill flytta hemifrån. Det finns ju länder runt omkring oss som har andra lösningar, säger hon.