Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  President Donald Trump under ett möte i Vita huset med företrädare för stål- och aluminiumindustrin.

  Malmström: Tvingas vidta åtgärder snabbt

  EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är "djupt besviken" över att USA:s president Donald Trump vill införa höga importtullar för stål och aluminium.

  Nästa vecka ska tullavgifter införas på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA, säger president Trump.

  Han motiverar beslutet med att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder i flera decennier och att det krävs för att skydda landet. Utspelet har mötts av kraftiga reaktioner från omvärlden, inte minst EU.

  - Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgroparna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsmotiveringen slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt, säger Cecilia Malmström.

  "Eventuella motåtgärder"

  Hur exakt avgifterna ska se ut presenteras nästa vecka. Men något som redan står klart är att tarifferna kommer att få konsekvenser för europeisk och svensk stålindustri, säger handelskommissionären.

  - Jag har ett väldigt starkt stöd att vidta motåtgärder. Jag kommer naturligtvis att gå till WTO som ett första steg, möjligen med andra länder som också är drabbade, säger Cecilia Malmström.

  - Vi kommer att vidta vissa säkerhetsåtgärder för att skydda stål- och aluminiumindustrin. Och vi kommer nog att behöva vidta motåtgärder, det är väldigt sorgligt men medlemsländerna var väldigt tydliga på den punkten, fortsätter hon och exemplifierar med en lista på amerikanska produkter som straffades 2002, som juice och jordnötter.

  Blir dyrare

  Även inom USA kommer kritik mot Donald Trumps utspel, bland annat från olje- och gasindustrin som hävdar att tariffer på stål kommer att slå ut jobb inom energisektorn eftersom kostnaderna för infrastrukturprojekt blir högre.

  Representanthusets talman Paul Ryan, liksom Trump republikan, säger att han hoppas att presidenten kommer att överväga konsekvenserna innan han agerar.

  - Det här kommer att leda till att stålprodukter blir dyrare för amerikanska konsumenter. De är naturligtvis inte glada, säger Cecilia Malmström.

  Kraftiga reaktioner

  Flera länder och företag reagerar starkt på Trumps utspel. Grannlandet Kanada "kommer att vidta åtgärder för att skydda landets intressen och arbetare" om importtullarna införs, dundrar utrikesminister Chrystia Freeland i ett uttalande enligt Reuters. Brasilien uppger att landet överväger egna åtgärder, samtidigt som Sydkorea, som är den tredje största stålexportören till USA efter Kanada och Brasilien, vill försöka sträcka ut handen till USA tills planerna presenteras formellt.

  Fordonstillverkaren Toyota säger enligt Reuters att importtullarna "väsentligt" skulle öka kostnaderna och därmed priserna på bilar och lastbilar sålda i USA.

  Sedan planerna presenterats har Trump haft ett samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på telefon, medan regeringsföreträdare träffat den kinesiske presidenten Xi Jinpings ekonomiska topprådgivare Liu He på besök i Washington där frågan togs upp, enligt en källa till Reuters.