Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171010-matsamvete-544547_se.ttela_1.jpg
Ägg i en äggkartong med bäst före datum. Arkivbild.

Matsvinn ger dåligt samvete

Nästan var tredje svensk slänger mat när de ser att bäst före-datumet har passerats – och en majoritet av dem får dåligt samvete. Det visar en Sifo-undersökning beställd av nätbutiken Matsmart.

"Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst före-datumet har passerat", säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

30 procent av de 1 000 telefonintervjuade svenskarna svarar att de slänger mat i enlighet med datumet som står på förpackningen – det vill säga producentens rekommenderade datum. 68 procent av dem uppger att det ger dem dåligt samvete.

I Sverige slängs årligen 1,3 miljoner ton mat, enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar 134 kilo per person.

MEST LÄST