Merkel och Macron föreslår eurozonsbudget

Frankrike och Tyskland har enats om att de vill skapa en gemensam budget för eurozonen.

ANNONS
|

Han träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel utanför Berlin på tisdagen i ett möte som skulle skapa en uppvisning av fransk-tysk enighet om euroreformer inför nästa veckas EU-toppmöte.

Enligt de båda ledarna är nu planen att den nya eurozonsbudgeten ska vara på plats år 2021.

De ville vid en gemensam presskonferens inte ange några siffror för budgeten, utan förklarade att dess storlek först måste diskuteras med de andra euroländerna men att mera detaljer ska färdiga före årets slut.

- Hur den ska finansieras har också diskuterats med andra medlemmar i eurozonen, säger Merkel och tillägger att det exempelvis kan handla om överföring av medel från enskilda länder eller om skatter på finansiella transaktioner.

ANNONS

"Mycket optimistisk"

Hon gjorde samtidigt klart att den tyska regeringen inte kommer att invända mot förslagen.

- Jag kan ge ett mycket klart ja till att allt som överenskommits här i dag kommer att få stöd. Detta har diskuterats både med den styrande koalitionen och med parlamentarikerna, säger hon.

- Jag är mycket optimistisk om att vi, från den tyska sidan, kommer att kunna implementera detta, fortsätter Merkel som också talar om "ett nytt kapitel".

Tanken är att öka investeringarna i eurozonen och de ekonomiska banden mellan medlemsländerna.

Nedskalad form

Macron har hoppats att han ska få tysk uppbackning för sina idéer för att stärka euron.

Han har bland annat föreslagit just en egen budget och finansminister för euroländerna, ett "skyddsnät" för krisande banker och att göra om stödfonden ESM.

Merkel har tidigare sagt att hon tänka sig att gå med på en rejält nedskalad form av budget, för att stödja olika projekt. Men hon har inte varit beredd att släppa på krav om budgetdisciplin och har varit motvillig till allt som kan sluta med att räkningen hamnar hos de tyska skattebetalarna.

ANNONS
TT-Reuters-AFP

Fakta: EMF

EU-kommissionen vill använda sig av en specialklausul i EU-fördraget för att bygga ut euroländernas stabilitetsfond ESM till en europeisk valutafond (EMF).

Den franske presidenten Emmanuel Macron, som gick till val på att reformera EU och eurozonen, är positiv till idén. Tyska regeringen har tidigare uttryckt stöd för en europeisk motsvarighet till Internationella valutafonden (IMF), men vill att en sådan fond skapas genom en mellanstatlig överenskommelse, något som skulle ta avsevärt mycket längre tid.

ANNONS