Netflix dyrast för skandinaver

Kostnaden för strömningstjänsten Netflix är högst i Skandinavien, sett till hur många filmer och tv-serier man får för avgiften. Allra mest betalar danskarna, men även svenskar och norrmän betalar mångdubbelt mer än exempelvis kanadensare.

ANNONS
|

Analysföretaget Comparitech har jämfört Netflix bibliotek i 78 länder, vägt det mot standardmånadsavgiften och fått fram kostnaden per film eller tv-avsnitt.

Kanske förvånande är det inte i USA det blir mest värde för pengarna, utan i grannlandet Kanada där kunderna har 5551 filmer och tv-program att välja på. För det betalar de motsvarande 6:90 USA-dollar. Utslaget per titel blir det runt en tiondels cent.

Det är nog få som skulle påstå att det är dyrt, men det är inte det jämförelsen handlar om.

Skandinavien i botten

I botten på listan ligger Danmark där Netflix bibliotek rymmer 3305 titlar, månadsavgiften är motsvarande 11:94 dollar, vilket ger ett "pris-per-titt" som är tre gånger högre än i Kanada. Sverige kommer aningen bättre undan med 3294 titlar för en månadsavgift som motsvarar 9:81 dollar. Norge finns också med i botten och före ligger länder som till exempel Tunisien, Irak och Jordanien.

ANNONS

Faktorer som påverkar kostnaderna vägt mot utbudet är bland annat variationer i valutakurser liksom kostnaderna för översättningar till mindre språkområden.

Inte bara kvantitet

Marie Nilsson, vd på analysföretaget Mediavision, tycker dock inte att man ska stirra sig blind på antalet tillgängliga titlar.

- Bara för att det finns ett enormt bibliotek i titlar eller timmar så betyder ju inte det att det konsumeras. Ett viktigare mått är det som skapar betalningsvilja och det är det vi mäter. I Netflix fall är det originalinnehåll som bolaget kan marknadsföra som sitt. Det handlar om avgörande titlar som The Crown, Orange Is the New Black och House of Cards, säger hon till TT.

Många av Netflix kunder runt om i världen har tröttnat på att bara hålla till godo med urvalet i det egna landet och använder en VPN-tjänst (Virtual Private Network) för att komma åt innehållet i till exempel USA. En sådan tjänst ändrar användarens IP-adress till ett annat land och krypterar datatrafiken. Varenda tekniktidning har återkommande tester av sådana VPN-tjänster och hur de fungerar mot Netflix och andra strömningstjänster.

ANNONS

VPN-tjänster

Netflix är givetvis inte lyckliga över detta och hänvisar till att de slutit avtal med film- och tv-bolag för visning i utvalda länder. I bolagets användaravtal, som alla kunder måste godkänna, framgår också att man "primärt" bara får titta i landet där kontot finns. Men förutsatt att man inte bor i Kina, Ryssland eller Iran, där VPN-tjänster är olagliga, är det knappast brottsligt att runda avtalet så länge kunden betalar sin månadsavgift.

Marie Nilsson tycker inte att man ska överdriva risken för Netflix med att det används VPN-tjänster.

- Den användningen har vi inte mätt på ett tag, men när vi gjorde det framkom att fenomenet var begränsat och inte vida spritt.

TT

Fakta: Netflix och nya EU-regler

Omkring 1,5 miljoner svenska hushåll abonnerar i dag på Netflix.

EU införde tidigare i år ett förbud mot så kallad geoblocking, det vill säga regionala spärrar. Det förbudet är dock främst riktat mot e-handeln. Det gäller inte strömningstjänster med upphovsrättsskyddat material som till exempel Netflix.

Men de nya EU-reglerna innebär också att man får ta med sina strömningsabonnemang vid kortare vistelser i andra EU-länder som till exempel under Medelhavsresan. Den som tittar på film eller tv under semestern utomlands bör dock vara medveten om att det oftast finns ett tak för mängden data som ingår i det svenska mobilabonnemanget.

ANNONS