Nordeachefen sparkar bakut om penningtvätt

"Påståenden". Så benämner Nordeachefen de nya anklagelser om penningtvätt i miljardklassen som riktas mot storbanken. Brottslighet står högt på dagordningen när bankerna visar upp sina kvartalsrapporter. Så också för utskällda Nordea.

ANNONS
|

Danske Bank har fått utstå massiv kritik och Nordea, Nordens största bank, står inte långt efter. Storbanken har hamnat i hetluften efter avslöjanden om omfattande transaktioner som misstänks utgöra penningtvätt, i huvudsak kopplade till rysk verksamhet.

Nordea anklagades i förra veckan för inblandning i penningtvätt för miljardbelopp, där hundratals Nordea-konton i de nordiska länderna har använts. De nya misstankarna kommer från finansmannen Bill Browder och hans hedgefond.

"Samarbetar med myndigheterna"

Men Nordeachefen Casper von Koskull vill inte kommentera den polisanmälan mot Nordea som Browder har skickat till flera myndigheter, bland annat Ekobrottsmyndigheten i Sverige.

- Vi känner till det här, vad jag kallar påståenden, säger han i samband med att han visar upp bankens resultat för det gångna kvartalet.

ANNONS

Men han säger sig inte ha läst rapporten och har därför svårt att kommentera. Han ska heller inte ha varit i kontakt med Browder.

Rent allmänt säger Casper von Koskull att banken varje dag jobbar aktivt mot penningtvätt och det i nära samarbete med myndigheterna.

- Vi accepterar inte att vara en plattform för penningtvätt, säger han.

Underskattat problemen

- Historiskt har banksektorn underskattat komplexiteten i de här frågorna. Det här är en samhällsfråga, inte en bankfråga enbart, fortsätter han.

Han nämner ett gäng siffror som ska belysa svårigheten att upptäcka tvätt av brottsliga pengar via banksystemen. Varje år har Nordea ett par miljarder transaktioner, hundratusentals av dessa granskas djupare om det finns misstankar om fuffens och några tusental rapporteras till de finansiella myndigheterna.

- Så det finns inget nytt i det här, säger von Koskull om de senaste anklagelserna.

ANNONS
TT

Fakta: Bankhärvor

Några av den senaste tidens bankhärvor:

SEB har av åklagare avslöjats vara delaktig i skatteupplägg, så kallade cum-ex-affärer med centrum i Tyskland, där minst 70 miljarder kronor stulits från skattebetalare i flera länder. SEB tar avstånd och nekar till inblandning.

Nordea beskylldes i förra veckan av den ryska hedgefonden, med finansmannen Bill Browder i spetsen, för att ha tvättat ryska pengar, 175 miljoner dollar, från olaglig verksamhet. Dagens Nyheter rapporterar att Browder utökat anmälan till att gälla ytterligare cirka 230 miljoner dollar i den finländska delen av Nordea.

Danske Bank erkände i september i en egen utredning att mångmiljardbelopp, som kan handla om penningtvätt, har passerat den estniska filialen. De misstankarna smittade av sig på Swedbank, Nordea, och SEB som har eller har haft stor verksamhet i de baltiska länderna. Swedbank har tydligt avvisat att de skulle ha några lik i garderoben.

Härom veckan fick flera högre chefer på Handelsbanken sluta eller byta tjänst i spåren av en sextrakasseriaffär – en historia som sedan späddes på av ett uttalande från bankens pressavdelning om att banken inte lägger sig i vad kunderna använder pengarna till, vare sig det handlar om "smågodis, heroin, barnporr eller glass". I tisdags meddelade Handelsbankens chef Anders Bouvin att han avgår, men han påstår att det inte har något med affären att göra, utan sker helt frivilligt.

Fakta: Sämre resultat än väntat för Nordea

Storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst på 866 miljoner euro, motsvarande cirka 8,9 miljarder kronor, för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1090 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Resultatet var sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 930 miljoner euro, enligt Reuters.

Räntenettot sjönk till 1072 miljoner euro, från 1185 miljoner euro. Provisionsnettot minskade till 703 miljoner euro, från 814 miljoner euro. Totalt uppgick intäkterna till 2046 miljoner euro, jämfört med 2373 miljoner euro motsvarande period året före.

Kostnaderna sjönk till 1136 miljoner euro, från 1204 miljoner euro. Kreditförlusterna var oförändrade på 44 miljoner euro.

Källor: Nordea, Reuters

ANNONS