Nordeachefen vill in i EU:s bankunion

Det mesta pekar mot att Nordeas ägare godkänner förslaget om att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

ANNONS
|

Flyttlasset går i oktober, om Nordeachefens plan håller. Men först måste han få stöd av minst två tredjedelar av rösterna på årsstämman på Grand Hotel i Stockholm på torsdag.

Casper von Koskull vill inför den avgörande omröstningen tona ned dramatiken.

- Jag förstår mycket väl – i den värld vi lever i med mycket populism och nationalism – att det här är en härlig story. Men den är lite missförstådd, säger han.

ANNONS

- Jag vet att många vill se det här som en landskamp. Men det är ingen landskamp, tillägger han.

"En Nordea-skatt"

Nordeachefen tycker snarare att bankens flytt ska ses som nästa steg i en process som inleddes när Nordea, till följd av nya bankregler, valde att filialisera sina dotterbolag i Norge, Danmark och Finland. Fast en utlösande faktor till att banken började analysera flyttalternativet på allvar var enligt von Koskull den rödgröna regeringens senare reviderade beslut om höjd resolutionsavgift för banker för ett år sedan.

- Det slog ju mot oss. Det blev nästan en Nordea-skatt och 70-75 procent av vår verksamhet är ju inte svensk.

Mycket pekar på att det blir ja till flytten från stämman. Storägaren Sampo och ägarrådgivaren ISS stöder förslaget och det är hittills bara en mindre institutionell ägare, AMF Pension, som har sagt att man kommer att rösta nej.

ANNONS

Om stämman säger ja återstår att få ett nytt banktillstånd från ECB, troligen i sommar. Och så måste nordiska finansmyndigheter ge klartecken. Nordeachefen räknar med att allt ska vara på plats i september.

Något större flyttlass till de redan befintliga lokalerna i Helsingfors blir det inte, enligt von Koskull. Han räknar med att ta med sig en handfull medarbetare, kanske ett dussin eller två.

Har fallit på börsen

På börsen har Nordeas aktie fallit 10 procent sedan styrelsen beslöt att föreslå en flytt i september i fjol. Fast Nordeachefen ser ingen koppling.

- Vi hade ju oro på hela aktiemarknaden i januari och vårt resultat för fjärde kvartalet 2017 var kanske lite under förväntningarna.

TT: Har flyttbeslutet skadat Nordeas varumärke i Sverige?

- Delvis har det gjort det.

Nordeachefen tillägger att det bland annat syns om man i detalj analyserar de dåliga resultat Nordea har fått i mätningar av hur nöjda kunder är med banken.

ANNONS

- Därför vill jag att alla förstår orsakerna till flytten och att ingenting förändras. Vi är en svensk bank i Sverige och kommer alltid att vara det.

Tusentals samtal

Flera LO-förbund har också bytt eller hotat med att byta ut Nordea som transaktionsbank, samtidigt som det har varit mycket kritik och frågor från mindre kunder.

- Vi har haft tusentals samtal med kunder. Och det finns kunder som har reagerat, men det är ett relativt litet antal, säger von Koskull.

Bankens minskade marknadsandelar på nya svenska bolån i fjol hänger dock mer ihop med hur banken har bedömt risker och satt priser, enligt von Koskull.

- Och det har varit rätt, för nu har vi också sett den här korrigeringen, säger han med hänvisning till turbulensen på den svenska bostadsmarknaden i fjol.

ANNONS
TT

Fakta: Flytt beräknas ge miljardbesparingar

Nordea räknar med att nuvärdet av de besparingar som görs om storbanken flyttar från Sverige till eurolandet Finland och därmed bankunionen blir 0,9—1,2 miljarder euro (cirka 9–13 miljarder kronor).

Så sent som i december i fjol räknade Nordea med att besparingen, enligt en nuvärdesberäkning, skulle bli 1,1—1,3 miljarder euro.

Enligt Nordea kommer nuvärdet av besparingarna att variera till följd av förändringar i bankens balansräkning såväl som externa faktorer.

Källa: Nordea

Fakta: Het flyttfråga på Nordeas stämma

Nordeas ägare ska på årsstämman på Grand Hotel i Stockholm den 15 mars bland annat ta ställning till styrelsens förslag om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. För att flytten ska bli av måste två tredjedelar av rösterna på stämman godkänna förslaget.

Den finländska försäkringskoncernen Sampo, största ägare med 21 procent av Nordea-aktierna, har med styrelseordförande Björn Wahlroos varit pådrivande bakom flyttförslaget.

Bland institutionella ägare finns bland andra Alecta (2,9 procent), Swedbank Robur (2,5 procent), Norska oljefonden (1,8 procent), AMF Pension (1,6 procent) Handelsbankens fonder (1,1 procent) och Första AP-fonden (1,0 procent).

Av dessa är det inför stämman bara AMF Pension som sagt att man kommer att rösta nej.

Aktiespararna, som äger en symbolisk aktiepost i Nordea, har också sagt att man kommer att rösta nej. Samtidigt har ägarrådgivaren ISS, som vägleder den stora andelen utländska ägare i Nordea, rekommenderat sina kunder att rösta för en flytt.

ANNONS