Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171031-borsrapporter-556134_se.ttela_1.jpg
Bra vind i seglen för SCA. Arkivbild.

Rapporter driver börsen mot rekord

Det blev till största delen tummen upp för storbolagens kvartalsrapporter. Alla 30 bolag utom sju på börsens tungviktarlista steg i oktober. Nu snuddar Stockholmsbörsen återigen på ny rekordnivå.

I skogen glimrar guldet. SCA är månadens kursraket bland börsens storbolag, plus 15 procent efter att under månadens sista dag presenterat en stark utveckling under kvartalet.

Men det finns fler bolag som levererat klart över förväntningarna. När nästan samtliga av börsens tungviktare släppt sina delårsrapporter visar det sig att 23 av bolagen på börsens OMXS30-lista ligger på plus i oktober. Förutom SCA har Tele2 stigit med 15 procent, följt av Ericsson, plus 13 procent och avknoppade SCA-bolaget Essity, blöjtillverkaren, upp elva procent.

Slog förväntningar

- Det har överlag varit starka rapporter. Förväntningarna var högt ställda, men många av bolagen har levt upp till dem och i flera fall överträffat dem, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

De goda resultatrapporterna tillsammans med ännu ljusare konjunktursignaler har lyft börsen till samma höga nivå som i mitten av juni, då det gamla börsrekordet sattes. I oktober landar uppgången för det breda OMXS-indexet på nästan två procent. Och nu saknas bara någon halv procent upp till nytt all-time-high.

Framför allt verkstadsbolagen har gått väldigt starkt.

- Det har varit tvåsiffriga tillväxtsiffror och positiva uttalanden om utsikterna från vd:arna, säger Landeborn.

Hinner inte med

Det har snarare pekats på problem med flaskhalsar, att hinna med leveranserna. Företagsledningarna har också pekat på en ljus Kinamarknad.

- Det är inget fel på efterfrågan, säger hon.

Men det är inte alla tungviktare som har rosat marknaden. I botten finns de fyra storbankerna, som alla ligger på minus den senaste månaden, med Nordea i botten, minus åtta procent. Allra sämst har det tidigare så hajpade biometribolaget Fingerprint Cards gått, minus 14 procent.

Vad gäller bankerna finns en oro för vad den sviktande bostadsmarknaden får för påverkan.

- En stor del av utlåningen är till bostadsmarknaden, säger Maria Landeborn.

Fakta: Bäst och sämst i oktober

Bäst utveckling i oktober Bolag Kursutveckling (%)* SCA +15 Tele2 +15 Ericsson +13 Essity +11 Swedish Match +10 Sämst utveckling i oktober Fingerprint Cards –14 Nordea –8 Swedbank –8 Assa Abloy –5 SEB –4 *Kurserna avlästa vid lunchtid 31 oktober.
MEST LÄST