Riksbanken antas skjuta fram räntehöjning

Riksbanken väntas skjuta fram sin första räntehöjning sedan 2011, trots den svaga kronan. Höjning i december, är SEB-ekonomernas stalltips. På Nordea antar man att det dröjer till slutet av nästa år.

ANNONS
|

Det nedtryckta ränteläget för svenska hushåll och företag kommer att bestå ett tag till, om man får tro experternas tolkning av det penningpolitiska läget.

- Givet fortsatt låga räntor från Riksbankens sida samtidigt som det kommer in lite mer konkurrens från bostadsmarknaden är det inget som talar för att vi kommer få en snabb uppgång av räntorna utan att det blir fortsatt låga räntor generellt – även för hushållen, säger Lina Fransson, räntestrateg på SEB.

ANNONS

Kronan har tappat i värde

På februarimötet klubbade Riksbankens direktion en så kallad räntebana enligt vilken det fanns en sannolikhet för en räntehöjning från rekordlåga minus 0,50 procent redan i juli. Tyngdpunkten pekade dock mot en höjning i september.

Sedan dess har inflationsmätningar hamnat lägre än väntat och kronan tappat i värde. Andra faktorer som spelar roll för Riksbankens manöverutrymme är att Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har börjat skruva på sina åtstramningsplaner.

- Givet att Riksbanken har börjat fokusera mer på den underliggande trenden i inflationen, där priserna har kommit ner lite i början av året, kommer man troligen signalera en höjning snarare i oktober, säger Fransson.

Men vad Riksbanken säger på torsdag och sedan faktiskt gör är troligen inte samma sak, enligt Fransson, som tror det dröjer ända till december innan räntehöjningen kommer.

Slutet av 2019

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror att det dröjer ännu längre. Enligt bankens senaste prognos kommer ECB att höja räntan först i slutet av 2019 och Torbjörn Isaksson tror att Riksbanken kommer att avvakta fram tills dess.

ANNONS

- Redan i januari i var det flera ledamöter som enligt protokollet uttryckte en oro för inflationen, och den oron lär inte ha minskat när inflationstrycket visat sig vara ännu lägre. Den svaga kronan driver visserligen upp inflationen med ökade importpriser, men det är endast tillfälliga effekter och räcker inte för Riksbanken, säger Isaksson.

- Löneökningarna visar inga tecken på att ta fart, tillägger han.

Liksom Fransson tror han dock att Riksbanken nu i veckan nöjer sig med att skjuta fram tidpunkten för nästa räntehöjning i prognosen till senare i år.

TT

Fakta: Två år med rekordlåg styrränta

Riksbanken inledde i december 2011 en fyraårig period av räntesänkningar från 2 procent till minus 0,50 procent, vilket är den rekordlåga styrränta som gällt sedan början av 2016.

Tidigt 2015, när Riksbanken tog det historiska klivet under nollstrecket med styrräntan, sjösattes även ett program för stödköp av statsobligationer för att med mer pengar i omlopp få upp inflationen i ekonomin.

Sedan årsskiftet har Riksbanken upphört med nya stödköp, men det omstridda programmet hålls vid liv med hjälp av så kallade återinvesteringar. Innehavet av statspapper beräknas öka i år till följd av att Riksbanken på förhand återinvesterar i obligationer för att täcka upp de obligationer i portföljen som förfaller våren 2019.

Sammanlagt handlar det om cirka 60 miljarder kronor i så kallade återinvesteringar till och med första halvåret 2019.

Vid årsskiftet uppgick Riksbankens obligationsinnehav till nästan 45 procent av den svenska marknaden för statsobligationer. I kronor räknat handlade det om statspapper för 310 miljarder och till kommande årsskifte beräknas Riksbankens innehav i vissa typer av svenska obligationer ha fortsatt att öka till 48 procent.

Källa: Reuters, Riksbanken

ANNONS