Stefan Ingves, som tillträdde som riksbankschef 2006, kan i och med en femårig förlängning av mandatet sitta i 17 år som chef för en av Sveriges viktigaste myndigheter. Arkivbild.
Stefan Ingves, som tillträdde som riksbankschef 2006, kan i och med en femårig förlängning av mandatet sitta i 17 år som chef för en av Sveriges viktigaste myndigheter. Arkivbild.

Riksbanken antas vänta på ECB

Riksbanken väntas avvakta ECB-besked innan man börjar höja räntan och ta bort stödköpsprogrammet. Fast ett förlängt mandat för valutainterventioner kan riksbankschefen Stefan Ingves antagligen räkna med.

ANNONS
|

Kronan har försvagats kraftigt inför torsdagens räntemöte, ned till cirka 9:70 kronor per euro. Det är den lägsta kursen sedan i juni.

Trycket nedåt på den svenska valutan tog fart när Stefan Ingves, överraskande för många, i september fick förlängt mandat som riksbankschef i fem år till. En allt större del av marknaden räknar sedan dess med en fortsatt mjuk penningpolitik, med rekordlåg ränta och fortsatta stödköp av obligationer ett tag till.

- Jag förväntar mig att Riksbanken säger nästan exakt samma sak som i september, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank, inför torsdagens möte.

ANNONS

"På decembermötet"

I korthet betyder det att hon räknar med att Riksbanken, trots en inflation nära målet, behåller penningpolitiska stimulansnivåer ett tag till.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, gör en likartad bedömning:

- Det kan komma förändringar i stödköpsprogrammet och ränteprognosen, men i så fall kommer de på decembermötet och inte nu.

Ramarna för penningpolitiken framöver stakas till stor del upp av Europeiska centralbanken (ECB), som lämnar räntebesked bara några timmar efter Riksbanken. I samband med det väntas ECB-chefen Mario Draghi utveckla sin plan för hur det ska gå till när ECB avvecklar sitt omstridda stödköpsprogram.

Även om ECB skulle ta de första stegen mot en avveckling av stödköpen antas det ta tid att montera bort hela programmet. Och så länge stödköpen pågår är det enligt Draghi inte aktuellt att börja höja räntan.

- Då blir en räntehöjning från Riksbanken avlägsen också, säger Isaksson.

ANNONS

Fortsätter stimulera

Stalltipset är att Riksbanken dröjer till tidig höst 2018 med sin första räntehöjning sedan sommaren 2011. Tidigare i höst var det många som räknade med att det skulle bli redan i april, medan Riksbanken själv sedan en tid har pekat på mitten av 2018.

När det gäller Riksbankens stödköp är framtiden oklar. Breman räknar med att de avslutas till årsskiftet. Men en enkät från storbanken SEB:s handlargolv visar att 61 procent av de tillfrågade räknar med att Riksbanken fortsätter stimulera med obligationsköp även under 2018.

- Vårt huvudscenario är att stödköpen faktiskt avslutas i december. Men det finns samtidigt en ganska stor sannolikhet att det förlängs in i nästa år. Det handlar ju om vad ECB gör, säger Isaksson.

TT
Fakta: De omstridda stödköpen

Riksbanken inledde för i december 2011 en period av räntesänkningar från 1,25 procent till minus 0,50 procent, vilket är dagens rekordlåga styrränta. Tidigt 2015, när Riksbanken för första gången gick under nollstrecket med styrräntan, började man också köpa statsobligationer för att med mer pengar i omlopp få upp inflationen i ekonomin.

De omstridda stödköpen har sedan dess fortsatt och beräknas till årsskiftet uppgå till 45 procent av den svenska marknaden för statsobligationer.

Kritiker varnar för att stödköpen i kombination med minskade emissionsvolymer av Riksgälden skapar en risk för att marknaden för svenska obligationer kan börja präglas av likviditetsproblem. Dessutom ser många en ökad risk för att de exceptionella stimulanserna, med stödköp och minusränta, blåser upp tillgångsvärden och skapar obalanser på fastighetsmarknaden och börsen.

ANNONS