Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Alibabas grundare Jack Ma är god för nästan 400 miljarder kronor. I morgon träffar han statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

  Så blev Jack Ma störst i Kina

  Jobbet på en snabbmatskedja ansågs han inte kvalificerad för. Det gick minst sagt bra ändå för Jack Ma. I morgon träffas statsminister Stefan Löfven och den kinesiske affärsmannen som grundat ett av världens mest framgångsrika företag och blivit mångmiljardär.

  Fysiskt sett är han bara 158 centimeter lång. På ett annat plan är dock 52-årige Jack Ma från Hangzhou en av Kinas största och mest kända personer.

  Med en förmögenhet på 41,8 miljarder dollar är han en av världens absolut rikaste män.

  Som grundare av e-handelsjätten Alibaba är han en företagsledare med ett enormt inflytande när en av världens största ekonomier förvandlas från export- och tillverkningsekonomi till en mera konsumtionsdriven ekonomi.

  - Det här går ju inte av för hackor. Med tanke på vad Alibaba står för när det gäller e-handel, och dessutom med hans övriga investeringar, så är han mycket betydelsefull. Det ska bli jätteintressant att träffa honom, säger statsministern till TT.

  Statsminister Stefan Löfven träffar Jack Ma i hans födelsestad Hangzhou i samband med att svenska företag nu ska få möjlighet att via Alibabas handelssajter etablera eller utöka sin verksamhet.

  Jobbade gratis

  Det var också i Hangzhou som historien om Jack Ma började. Som ung jobbade han gratis som guide för att lära sig engelska och en av turisterna föreslog att han skulle ta namnet Jack för enkelhetens skull.

  Drivkraften fanns redan då, däremot inte matematikkunskaperna, och när Jack Ma endast fick 1 av 120 poäng på inträdesprovet till universitet stängdes den dörren snabbt.

  En historia som han själv gärna återger är hur han sökte jobb på en snabbmatskedja. Av de 24 som fick komma på intervju fick alla jobb utom en – Jack Ma. I stället kom Jack Ma via olika affärsidéer till USA där han vid 30 års ålder kom i kontakt med något nästan okänt i Kina, internet. 1999 grundade han Alibaba med tanken att låta kinesiska fabrikörer komma i kontakt med konsumenter via e-handel.

  Framgångssagan har sedan dess inte varit spikrak utan företaget har fått parera såväl finanskriser som konkurrens med Ebay.

  Stor omsättning

  Alibabas storhet är nu dock odiskutabel och som exempel kan nämnas Single´s Day, något som kan liknas vid en kinesisk version av Black Friday, och som inträffar i november varje år. Förra året på en scen i Shenzhen uppträdde då Ma med västerländska stjärnor som David och Victoria Beckham och skådespelerskan Scarlett Johansson. I bakgrunden syntes ett räkneverk med Alibabas omsättning. Efter bara ett dygn hade den stannat på hisnande 17,8 miljarder dollar.

  Själv gör han dock få intervjuer. Men vid ett investmentforum i Hangzhou för två veckor sedan presenterade han sina planer för Alibaba, nämligen att bolaget år 2036 ska vara världens femte största ekonomiska aktör, efter USA, Kina, Europa och Asien.

  - Det finns säkert för- och nackdelar, säger Löfven om företag som växer sig på pass stora.

  - Men man kan också fängslas över att man har den här visionen. Det tyder på entreprenadanda, inte bara finns själva andan utan att det nästan finns i personens dna.