SBAB: Oron har slagit igenom

Risken för högre boräntor får nu fler att välja bort rörliga bostadslån. I november valde 32 procent av SBAB:s nya kunder att binda räntorna mer är 3 månader, jämfört med 24 procent i oktober.

ANNONS
|

- Det är helt klart att diskussionerna om stigande räntor har slagit in sig i människor medvetande, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Att fler väljer att binda räntorna är ett tecken på att folk garderar sig mot stigande räntor. Samtidigt väljer de flesta bara att ta klivet från tre månaders bindningstid till ett–tre år bindningstid. Något som enligt Claudia Wörmann kan tolkas som en försiktig försiktighetsåtgärd.

- Om man är mer säker på att räntorna kommer att stiga hade man valt att binda på ännu längre tid.

ANNONS

Lönar sig?

Hon menar att det kan vara ett klokt val att binda räntorna om man känner sig osäker. Men om det är lönsamt går däremot inte att säga.

- Så långt tillbaka som jag minns, förutom 90-talet, har det varit några procentenheter lägre ränta på rörligt. Men i det här läget blir effekten större när riksbanken väljer att ändra reporäntan, säger Claudia Wörmann.

Onödig vånda

Senast riksbanken höjde räntan var i juli 2011. Och att det finns många låntagare som aldrig tidigare varit med om en räntehöjning kan, enligt Wörmann, göra att flera är oroliga i onödan. Hon rekommenderar därför att man gör en kalkyl och får klarhet i vad en räntehöjning innebär för boendeekonomin.

- Skillnaden mellan rörligt och bundet är ganska liten. Är det så att man mår dåligt över ränteoron, att man känner, att man vill sova gott om natten, så kan man binda. Det handlar lite om personlighet också.

ANNONS
TT

Fakta: Bolåneräntor hos SBAB

Tre månader: 1,49 procent

1 år: 1,49 procent

2 år: 1,69 procent

3 år: 1,89 procent

4 år: 2,11 procent

10 år: 3,24 procent

Källa: SBAB

ANNONS