Många har larmat om sexuella trakasserier på arbetsplatsen i kampanjen #metoo. Arbetsgivaren har ett tydligt ansvar att ingripa om det sker. Arkivbild.
Många har larmat om sexuella trakasserier på arbetsplatsen i kampanjen #metoo. Arbetsgivaren har ett tydligt ansvar att ingripa om det sker. Arkivbild.

Sexkränkningar på jobbet ska stoppas direkt

Svenska medieföretag har fått kritik för hur de hanterat anklagelserna om sextrakasserier och övergrepp som riktats mot medarbetare. Vad gäller egentligen när sexuella kränkningar uppdagas på arbetsplatsen? Per Larsson, expert i krisstöd, svarar på de vanligaste frågorna.

ANNONS
|

Vad är arbetsgivarens ansvar när medarbetare utsätts för sexuella trakasserier?

- Arbetsgivaren har ett väldigt tydligt ansvar, inte minst med en ny föreskrift som kom förra året där man lyfter fram kränkande särbehandling, mobbning och trakasserier. Det ska finnas en tydlig policy och den ska också göras känd. Det ska vara glasklart för alla vad som gäller. Det ska också framgå tydligt vart du ska vända sig och vad som händer då, säger Per Larsson, expert i krisstöd och kränkande särbehandling på företagshälsovården Previa.

ANNONS

Vad ska arbetsgivaren göra om någon utsatts?

- Ingripa snabbt, stoppa destruktiva handlingar och erbjuda stöd till båda parter. Håll utredande samtal med var och en av de berörda. Ibland kan det vara en konflikt som spårat ur, ibland kan det vara värre än det låter från början. Poängen med att göra det snabbt är att man får en mer tydlig bild av omständigheterna. För ledningen är det också viktigt att kommunicera till omgivningen att man har sett, tagit det på allvar och dragit igång en apparat.

Hur ska anklagelser utredas?

- Det finns en metod som heter faktaundersökning. Den brukar jämföras med polisutredningar för den är väldigt metodisk till sin form och den anses också som rättssäker eftersom alla parter får en möjlighet att förklara sig. Arbetsgivaren samlar in all information och fakta man kan komma på: mejl, sms, mötesprotokoll och intervjuar vittnen. Finns substans i anklagelserna kan det mynna ut i exempelvis en polisanmälan.

ANNONS

Ska man fortsatt behöva jobba tillsammans en förövare?

- Har det eskalerat för långt och parterna kan antas må fruktansvärt dåligt om de tvingas samarbeta får arbetsgivaren hitta en organisatorisk lösning där man placerar om inblandade – med fackets medgivande så att det blir så skonsamt som möjligt. I värsta fall får man erbjuda en exit, eventuellt i kombination med kompensation för att man inte tagit problemet på allvar tidigare.

Vilket ansvar har den anställda själv?

- Den som blir utsatt har ett ansvar att säga ifrån och visa att beteendet är ovälkommet. Den andra parten kan ju vara omedveten, även om det inte är en ursäkt. Involvera fack, sin chef, HR, företagshälsan, vårdcentralen eller en god vän – vem som helst som kan stötta, för det kan bli oerhört tufft när man släpper på luckorna med känslor och tankar.

Kollegorna då?

- Gå in och stötta. Larma uppåti samrådmed personen, så att man inte kör över den som drabbats. Det kan bli väldigt olyckligt eftersom det blir som en kränkning eller ett övergrepp igen.

ANNONS

Vad ska arbetsgivaren göra för att förebygga?

- Arbetsgivaren behöver ha de här frågorna på agendan några gånger per år. Ta upp det på möten och i enkäter. Hur har vi det, hur pratar vi, hur lyfter vi brister i arbetsmiljön? Involvera de anställda och gör dem delaktiga i ansvaret för arbetsmiljön.

Vad blir konsekvensen om arbetsgivare struntar i larm om trakasserier och kränkningar?

- I förlängningen blir det djungels lag. Den värsta arbetsplatsen är den som inte har någon policy alls kring hur man ska uppföra sig, svagt ledarskap som kanske ersatts av ett informellt ledarskap bestående av personer med skadliga värderingar. Det kan verkligen bli illa, säger Per Larsson på företagshälsovården Previa.

TT
ANNONS