Dan Glöde, vd på Hargs bruk, inventerar skadorna på skogen i Kristineholm, nordväst om Norrtälje. "Det kommer att bli jobbigt och ta tid att ta vara på", säger han.
Dan Glöde, vd på Hargs bruk, inventerar skadorna på skogen i Kristineholm, nordväst om Norrtälje. "Det kommer att bli jobbigt och ta tid att ta vara på", säger han.

Skogsägare efter Alfrida: Som ett plockepinn

Skogsstyrelsen inleder nu en inventering av skogen där stormen Alfrida bedöms ha orsakat störst skador. Först på fredag eftermiddag går det att säga någonting om omfattningen – men att det slagit hårt lokalt är det ingen tvekan om.

ANNONS
|

Först under torsdagen när vinden avtagit kan skogsägare ge sig ut för att stämma av skadorna efter stormen Alfrida, som bedöms ha orsakat störst skador längs kusterna i Uppsala och Stockholms län.

Efter en avstämning på förmiddagen inleder Skogsstyrelsens skogsskadegrupp nu en inventering.

- Vi kommer att ge oss ut och köra fastställda bilrutter och även prata med berörda i skogsbruket. Arbetet fortsätter i morgon och vi beräknas ha färdig information på fredag eftermiddag, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

ANNONS

"Enorma krafter"

Men att stormen slagit hårt lokalt är det ingen tvekan om. Marie André äger cirka 450 hektar skog mellan Alunda och Almunge i nordöstra Uppland. Nygallrad skog på cirka 50 år ligger som ett plockepinn, säger hon efter att ha tagit sig en titt längs med skogsbilvägarna.

- Just det stället var så otroligt fint. Träden hade just fått lite mer luft och utrymme mellan stammarna. Tanken var att det skulle bli som stora pelarsalar, säger Marie André.

- Men nu har det mesta blåst ner, träden är avbrutna och ligger tvärs över vägarna, så man förstår vilka enorma krafter det handlar om.

Skadorna innebär stora ekonomiska förluster på både kort och lång sikt. Det är ett dyrt och ineffektivt arbete att plocka ut delarna på backen. Virkesbeståndet får sig en rejäl törn – och det tar decennier att bygga upp igen, fortsätter Marie André.

ANNONS

- Mina föräldrar planterade och röjde den här skogen, och vi har skött den efter alla konstens regler. Det är generationer av tid det handlar om. 50 års arbete faller ner på några timmar.

Risk för skadeinsekter

Hargs bruk äger cirka 20000 hektar skog mellan Norrtälje och Östhammar. Vd Dan Glöde är även han ute och inventerar.

- Det kommer säkert att ta någon vecka innan vi vet mer, men man kan säga att det är omfattande och spridda vindfäll. Det kommer att bli jobbigt och ta tid att ta vara på, säger han.

- Våra försäkringar täcker förhoppningsvis en del av det. Men avverkningen kommer att bli mycket dyrare, och planeringen betydligt svårare.

ANNONS

Det bestånd som är helt sönderblåst får avverkas, och Hargs bruk får börja om på nytt. Det bestånd där många av träden fortfarande står kvar får växa vidare – även om det är viktigt att också där se till att få bort det som ramlat omkull. Inte minst för att undvika tillväxt av skadeinsekter.

- Just nu har vi jättestora populationer av granbarkborre. Skadade granar som ligger på backen blir angripna och då finns en risk att de massförökar sig, säger Glöde.

TT

Fakta: Inte i paritet med Gudrun

Ännu går det inte att säga någonting om mängden skogsskador efter stormen Alfrida, vars vindar nådde orkanstyrka vid flera kuststationer i tisdags. Men förmodligen är det inte i paritet med de efter stormen Gudrun som härjade 2005.

Stormen Gudrun fällde omkring 75 miljoner kubikmeter skog. Småland, Halland, norra Skåne, Blekinge och södra Västergötland drabbades värst. 75 miljoner kubikmeter skog är betydligt mer än vad de svåra stormarna hösten 1969 åstadkom tillsammans, då 37 miljoner kubikmeter föll.

Källa: SMHI

ANNONS