Ovisst inför riksbankschef Stefan Ingves besked på onsdag. Arkivbild.
Ovisst inför riksbankschef Stefan Ingves besked på onsdag. Arkivbild.

Spänt inför veckans Riksbanksbesked

När riksbankschef Stefan Ingves på onsdag levererar besked om penningpolitiken är läget mer osäkert än på länge. Och det kan leda till stora rörelser på ränte- och valutamarknaden.

ANNONS
|

- Marknaden är just nu väldigt splittrad över vad Riksbanken kommer att säga på onsdag. Det kan bli ganska stora rörelser i både räntor och kronan, säger Lina Fransson, räntestrateg på SEB.

I huvudsak är det tre frågor som kommer att dominera onsdagens besked. Det första är beslutet om vad som kommer att hända med räntan. Men i stort sett alla tror att den kommer ligga still på minus 0,50 procent vid det här mötet. Riksbanken har tidigare sagt att en första räntehöjning kommer i mitten på 2018 vilket hittills har tolkats som juli eller september.

ANNONS

Avgörande fråga för marknaden

- Räntebanan kommer att vara en viktig faktor och en förskjutning där skulle kunna indikera att räntehöjningen flyttas till det fjärde kvartalet 2018, säger Fransson.

Den stora frågan för marknaden just nu är vad Riksbanken ska göra med de större pågående statsobligationsköpen som de ägnat sig åt sedan 2015 i syfte att pressa ned de långa räntorna och försvaga kronan.

Senast i april utökade Riksbanken programmet och sade då att man skulle köpa obligationer för 15 miljarder kronor under hösten 2017. Programmet slutar därmed vid årsskiftet och Riksbanken måste nu meddela vad som planeras under 2018.

Och enligt SEB-ekonomerna finns det ett par olika alternativ för Riksbanken.

- Riksbanken skulle kunna presentera ett nytt program där de köper obligationer för ”nya” pengar. Det skulle sannolikt också innebära att de flyttar fram den första räntehöjningen, säger Fransson och tilläger att det skulle ses som ett mycket mjukt besked och sannolikt ge en ganska rejält försvagad krona och lägre räntor.

ANNONS

Ett andra alternativ är att Riksbanken upphör med de veckovisa obligationsköpen och samtidigt säger att den planerade räntehöjningen ligger kvar i mitten på 2018.

- Då kommer troligen räntor att stiga och kronan stärkas, säger Fransson.

Ekonomer tror på medelväg

SEB-bankens huvudscenario är dock ett mellanting där Riksbanken ligger kvar med sin nuvarande räntebana som innebär en första räntehöjning i mitten på 2018. När det gäller obligationsköpen tror SEB att Rikbanken ger beskedet att man i förtid återinvesterar cirka 25 miljarder kronor av en obligation på 50 miljarder kronor som förfaller 2019, vilket innebär att man kommer fortsätta köpa obligationer under nästa år men i en lägre takt.

- Detta besked skulle troligen ge ganska små effekter på både räntor och valutor, säger Lina Fransson.

TT
ANNONS