Stigande Iranexport kan knäckas igen

Den svenska exporten till Iran sjönk dramatiskt när USA och EU införde hårdare sanktioner mot landet, innan det att kärnenergiavtalet slöts 2015. Enligt Exportkreditnämnden finns nu en risk att samma sak upprepar sig. Scania har omkring fem procent av sin försäljning till Iran.

ANNONS
|

2017 dubblades den svenska exporten till Iran och den ligger nu på drygt 4 miljarder kronor per år. Efter USA:s president Donald Trumps beslut i går kan den trenden vändas åt andra hållet, befarar Exportkreditnämnden.

- Detta är det värsta scenariot som vi hade kunnat förutspå. Det kommer att avskräcka företag och framför allt bankerna ytterligare från att göra handel med Iran, säger Victor Carstenius, landanalytiker för Iran på Exportkreditnämnden.

ANNONS

Den tidigare sanktionsrundan fick stor påverkan. Svensk export till Iran gick från nästan 6,7 miljarder kronor 2011 till knappt 1 miljard året därpå.

- Risken finns att exporten minskar kraftigt igen och går tillbaka till vad den var mellan 2012 och 2015 när sanktionerna var hårda, till drygt 1-2 miljarder, säger Carstenius.

Stora svenska företag på plats

Den svenska exporten består främst av lastbilar, telekom och maskinutrustning. Iran är en av Scanias största marknader. Scania var ett av de bolag som valde att stanna kvar i Iran under sanktionstiden.

- Transportmedel står för ungefär hälften av den svenska exporten så den är väldigt stor, den är absolut en bransch som riskerar att drabbas av det här. Den är betydelsefull för den svenska exporten totalt, säger Carstenius.

Scania avvaktar med att kommentera men pressavdelningen hälsar att ungefär fem procent, eller runt 5000 lastbilar, av bolagets totala försäljning går till Iran och att den iranska marknaden kommit att bli allt viktigare för den tysksvenska lastbilskoncernen.

ANNONS

Cirka 100 svenska företag är aktiva i Iran på något sätt. Omkring tio av dem är fysiskt aktiva med kontor i landet, däribland några av de största svenska bolagen som Scania, Ericsson och ABB. På Business Sweden, som hjälper svenska företag med sin försäljning globalt, har det varit full aktivitet på Teherankontoret dagen efter Trumps besked.

- Det är full fart här minst sagt. Vi har ju ständig kontakt med de svenska bolagen som är på plats. Det är svårt att göra en bedömning innan det har kommit någon offentlig reaktion från Iran, men absolut finns det en oro bland företagen för en ökad svårighet att handla med Iran, säger landschefen Poya Panah.

EU trotsar

Europeiska företag som gör affärer i Iran har sex månader på sig att avveckla verksamheten – annars riskerar de amerikanska sanktioner, säger John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare åt Trump.

I Bryssel smids det sedan tidigare planer kring hur de amerikanska sanktionerna ska kunna blockeras för att skydda europeiska företag. På onsdagen sa de 28 EU-ländernas regeringar i ett uttalande att de kommer att fortsätta följa kärnenergiavtalet trots USA:s beslut att dra sig ut.

ANNONS

Samarbetet med Europa kring Iran är inte över, enligt John Bolton, som säger att Trump väntade in i det sista med sitt beslut för att kunna lyssna på åsikter från alla sidor.

Victor Carstenius är trots det ändå mycket pessimistisk. EU lär inte kunna hålla sig undan sanktionerna med tanke på att den amerikanska marknaden och de amerikanska betalningssystemen är så viktiga, anser han.

- Det går inte att vara annat än pessimistisk tyvärr. Det är svårt att hitta någon ljusglimt. EU kommer att försöka att skydda europeiska företag och banker men huruvida de lyckas är osäkert. Jag tror att det blir svårt i praktiken.

TT

Fakta: Svensk export till Iran

Fakta: Sanktionerna

Sanktionerna kommer inte att införas omedelbart. Det sker stegvis under en 90-dagars respektive 180-dagarsperiod, meddelar USA:s finansdepartement.

Sanktionerna kommer att återinföras på de områden som nämns i Iranavtalet från 2015, däribland Irans oljeindustri, flygindustri och metallindustri.

Källa: USA:s finansdepartement

ANNONS