McDonalds: Nej till att slopa plastsugrör

Debatten om plastanvändning och plastföroreningar går het runt om i världen. Nu har snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA nobbat ett förslag om att slopa plastsugrören.

ANNONS
|

Den senaste tiden har problematiken med användning av plast fått förnyad uppmärksamhet, såväl i Sverige som globalt.

Inte minst har frågan om användning av snabbmatsförpackningar i plast debatterats. Som exempel kan nämnas att Storbritannien diskuterar att införa ett förbud mot sugrör i plast under nästa år och även örontops. Även Frankrike planerar ett förbud av engångsartiklar till 2020.

Stämman avslog

I veckan lovade kedjan Hilton att förbjuda plastsugrör på 650 hotell som kedjan driver direkt runt om i världen.

Inför McDonalds årsstämma på torsdagen hade förslag kommit om att kedjans aktieägare ska säga nej till användning av plastsugrör på de 36000 restaurangerna i världen. Men McDonalds ledning rekommenderade aktieägarna att rösta nej.

ANNONS

Ledningen klargjorde att det redan finns ett mål om att "alla McDonalds gästförpackningar (inklusive sugrör) kommer från 2025 att komma från förnybara, återvunna eller certifierade källor."

Årsstämman följde sedan ledningens rekommendation och avslog förslaget, rapporterar BBC.

Aktuellt i Sverige

Enligt aktivistgruppen bakom kampanjen mot McDonalds plastanvändning – "Sumofus", som beskriver sig själv som en grupp som vill reducera företags makt i världen – gör snabbmatskedjan inte tillräckligt för att minska användningen. Beslutet om att avslå förslaget kallar Sumofus för "inte förvånande".

Även i Sverige finns förslag mot användning av plast. Centerpartiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä.

- Det finns otroligt mycket plast i hav, strandmiljöer och naturen över huvud taget. Det här är fossil plast som inte bryts ner. Att byta ut engångsartiklar är ett väldig bra sätt att börja göra en insats, sa Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin, till TT för drygt en vecka sedan.

TT

Fakta: EU:s förordning om plastpåsar

I slutet av 2016 beslutades om förordning (2016:1041) där ett av målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:

90 påsar per person och år senast den 31 december 2019

40 påsar per person och år senast den 31 december 2025

Tunna plastpåsar som behövs av hygienskäl, eller som används som förpackningar till livsmedel som säljs i lösvikt, är undantagna.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS