Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171002-marknaden-539628_se.ttela_1.jpg
Stockholmsbörsen inleder handelsveckan med små kursrörelser. Arkivbild.

Svagt uppåt i Stockholm – ned i Madrid

Stockholmsbörsen stängde på plus, liksom de ledande Europabörserna. Börsen i Madrid sjönk däremot rejält med anledning av det politiska tumultet.

Madridbörsen stängde på minus 1,5 procent efter helgens stundtals våldsamma och juridiskt omstridda folkomröstning om självständighet för Katalonien, som ekonomer befarar kan utveckla sig till en allvarlig politisk kris.

Spanska räntor steg och landets bankaktier pressades mest på börsen, med kursfall för katalanska banker som Banco Sabadell och Caixabank.

Euron tog också stryk på valutamarknaden till följd av den politiska osäkerheten i Spanien, eurozonens fjärde största ekonomi.

Storbanken Nordeas aktie sjönk inledningsvis under måndagen sedan en mätning visat att kundernas förtroende för banken fallit till en rekordlåg nivå efter styrelsebeslutet om att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Det breda OMXS-indexet på Stockholmsbörsen stängde på plus 0,2 procent.

På de europeiska storbörserna noterades också uppgångar. Londonbörsens FTSE-index gick upp 0,8 procent, Parisbörsens CAC-index ökade 0,3 procent och Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,5 procent.

MEST LÄST