Telia kan bli mindre attraktiv som arbetsgivare bland studenter. Arkivbild.
Telia kan bli mindre attraktiv som arbetsgivare bland studenter. Arkivbild.

Telia kan få rekryteringsproblem

Telias affärer i Uzbekistan och det efterföljande åtalet för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i landet kan göra att bolaget blir mindre attraktivt som arbetsgivare. Följden kan bli att Telia får svårare att rekrytera välutbildad arbetskraft.

ANNONS
|

- När vi tittar på vad som är viktigt för studenter så är det tydligt att CSR-frågor (företagens samhällsansvar) är en hygienfaktor för studenter. Om ett företag saknar ett sådant fungerade arbete och om man inte tar ett samhällsansvar så är inte arbetsgivaren intressant för dagens studenter, säger Petter Granqvist, nordisk marknadschef på Universum.

Universum presenterar varje år en undersökning – Företagsbarometern – där cirka 20000 studenter svarar på vilka företag som är populära arbetsgivare och vilka faktorer som är viktiga i valet av arbetsplats.

ANNONS

- I ljuset av att CSR-frågor är viktiga för studenter, så kan de här händelserna påverka synen på Telia som arbetsgivare, säger Granqvist.

Just i Telias fall har tidigare års undersökningar visat att studenter starkt har förknippat bolaget med långsiktighet och trygghet när bolaget lyfts fram som en attraktiv arbetsgivare.

- Studenter är tänkande människor och de kommer nog att tänka efter en gång till efter det här, säger Granqvist.

TT
Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat 2,6 miljarder kronor på affären under 2007-2010.

I utbyte fick Telia 3G- och 4G-licenser bland annat.

Miljardbelopp har frysts på konton i Schweiz, där Telia har satt in pengar. På Nordea i Stockholm frystes 200 miljoner kronor och lyxegendomar i Frankrike har spärrats av.

Skandalen, som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2012, ledde året därpå till att vd Lars Nybergs avgick och att Telias styrelse byttes ut.

Även den rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas av myndigheterna i USA och Nederländerna för att ha mutat Karimova.

TT och redaktionen OCCRP, specialiserad på att avslöja korruption, kunde 2012 visa hur dessa telekomaffärer var satta i system. Alla tre bolagen gjorde affär med samma personkrets nära Karimova.

ANNONS