Teliachef: "Udda" förhandla med konkurrent-vd

Det var "naturligt" att närma sig presidenten i Uzbekistan för att etablera sig där. Att förhandla med konkurrentens vd var udda, men han beskrevs som "Mr Telekom" i landet, sade den tidigare Teliachef som var först att förhöras i det stora mutmålet i Stockholms tingsrätt.

ANNONS
|

Redan 2004, tre år innan Telia Sonera gick in i Uzbekistan, skrev Telia-delägda dotterbolaget Fintur till diktatorn president Islam Karimov att man ville investera i landet.

- Det var naturligt att vi vände oss till presidenten för att försäkra oss om att vi var välkomna till landet. Annars var det omöjligt att investera, förklarade ex-chefen för Telias affärsområde Eurasien, Tero Kivisaari, när förhören med de misstänkta tidigare cheferna för telekomföretaget inleddes i muträttegången i Stockholms tingsrätt.

ANNONS

Att verka i ex-sovjetiska stater medför stora risker och utmaningar, underströk Kivisaari.

"Det var ju udda"

Han förhandlade fram Telias affärer i landet, och hade då hela tiden att göra med en viss Bekzod Achmedov. När Kivisaari fick höra att denne var vd för en direkt konkurrent, ryska MTS, tänkte han att ”det var ju udda”.

- Men han beskrev också som ”Mr Telekom” i landet, förklarade Kivisaari.

Telias styrelse hade som affärsmodell i regionen att skaffa sig en lokal partner, sade ex-chefen. Det var denna som Achmedov också företrädde.

- Jag förstod också att i dessa länder är det väldigt svårt att veta vilka som är de egentliga ägarna, men jag visste att Bekzod var en avgörande figur.

Många mejl

Bekzod beskrevs i mejl, som Kivisaari fick, också som representant för diktatorsdottern Gulnara Karimova. Kivisaari minns inte om han läste alla mejl, säger han. Det var mycket problem då i regionen, och många mejl.

ANNONS

Visst nämndes att Karimova kunde vara partner, men Kivisaaris företrädare som förhandlare, en turkisk tidigare vd för Fintur, nämnde det och andra namn.

- Han slängde sig alltid med namn, säger Kivisaari, som övertog förhandlingarna när Telia bestämde sig för att sköta dem direkt i stället för via dotterbolaget.

Kivisaari är en av tre tidigare Teliachefer som åtalas misstänkta för att ha mutat Karimova för omkring 3 miljarder kronor 2007–2010. De nekar till brott.

Förhören fortsätter i veckan, bland annat med förre vd-n Lars Nyberg.

TT

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka tre miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

ANNONS