Trump svartmålar USA:s handelssiffror

USA:s president Donald Trump slänger svartsynta uppgifter om världshandeln omkring sig som får forskare att undrande klia sig i huvudet. Orsaken kan vara Trumps sätt att hantera information, hans allmänna världssyn – men också att han matar sin väljarbas.

ANNONS
|

- Det finns ju naturligtvis personer som känner sig drabbade av de här globaliseringstendenserna. Det finns amerikanska industrier, kolindustrin till exempel, som har drabbats av detta och som han har lovat att öppna igen – och det ger ju honom väljare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Under det mycket konfrontativa mötet med G7-gruppen i Kanada på lördagen sade Trump att USA:s handelsunderskott låg på 817 miljarder dollar i fjol (drygt 7100 miljarder kronor). Men enligt hans egna myndigheter var underskottet i själva verket 568,4 miljarder dollar, rapporterar The Washington Post i en faktagranskning.

ANNONS

Tjänster lyfter

Trumps siffror handlar om underskottet i handeln med varor. Men han nämner ingenting om handeln med tjänster, där USA är starkt och som totalt sett sänker underskottet.

I torsdags svängde sig Trump också med siffror om underskottet i handeln med EU och sade att det är 151 miljarder dollar, medan det i själva verket är 101 miljarder dollar.

Han har den senaste veckan även ondgjort sig över att andra länder satt upp "stora handelshinder mot amerikanska jordbrukare". Men handeln med jordbruksprodukter har i realiteten länge varit en ljuspunkt för USA:s utrikeshandel och med ett överskott på 17,4 miljarder dollar i fjol.

Svårt att förstå

Ekonomer har även tidigare haft svårt att se det faktabaserade i en del av Trumps argument och att förstå vad han ser som orättvist.

- Vetenskap och expertrådgivning verkar inte vara en del av hans sätt att inhämta information, säger Mark Sanctuary, ekonom och forskare vid Svenska Miljöinstitutet (IVL).

Om USA verkligen, som presidenten säger, blir orättvist behandlat av resten av världen är svårt att säga, enligt Mark Sanctuary.

ANNONS

"En slags avoghet"

Han säger att Trumps införande av tullar på stål och aluminium är en väldigt aggressiv åtgärd, och att ett alternativ kunde ha varit att be om förhandlingar.

- Det är väldigt svårt att förstå vad som faktiskt ligger bakom hans strategi, säger Sanctuary.

Dag Blanck säger att Trump redan långt innan han gav sig in i politiken varit mycket intresserad av handelsunderskotten och ansett att resten av världen utnyttjar USA. Presidenten ser världshandeln som ett nollsummespel, har påtagligt protektionistiska drag, lovar att ta återta arbetstillfällen till landet och att sätta USA först, noterar Blanck.

- Det har varit en del av hans syn på världen, och det gäller inte bara på det ekonomiska området som han anser att USA utnyttjas. Han har en slags avoghet mot resten av världen.

TT
ANNONS