Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tullkrig kan skada svensk alkoholindustri

Svenskar köper mycket alkohol och skönhetsprodukter från USA. Men varorna kan bli dyrare när EU besvarar Donald Trumps ståltullar med en egen svartlista. Och det kan få konsekvenser för svenska alkoholtillverkare.

Under förra året skeppades varor till ett värde av drygt 30 miljarder kronor från USA till Sverige, vilket rör sig om allt i från barnvagnar och rymdfarkoster till stenkol och konst, enligt siffror från Stockholms handelskammare och Statistiska centralbyrån.

Stor import av alkohol

En av de mest efterfrågade varorna från USA var alkoholhaltiga drycker som hamnade bland de 15 mest importerade varukategorierna i fjol. Det till ett värde av 550 miljoner kronor.

Om Trumps ståltullar blir verklighet och EU-kommissionens motåtgärder med strafftullar på bland annat whiskey genomförs riskerar inte bara importen av amerikansk sprit att bli dyrare, enligt Stockholms Handelskammare.

- Svenska företag exporterade alkoholhaltiga drycker för närmare 2 miljarder kronor till USA i fjol. Skulle EU sätta straffavgifter på till exempel amerikansk whiskey befarar jag att Trump kan återkomma med egna alkoholtullar. Det skulle skada svenska företag, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid Stockholms handelskammare.

Dyrare läppstift

Enligt en inofficiell lista som läckt ut från EU-kommissionen och som publicerats av nyhetssajten Politico kommer även matvaror och skönhetsprodukter som läppstift att beläggas med tullar.

Att amerikanskt smink, som importeras stort till Sverige, kan hamna på kommissionens svarta lista tror Andreas Hatzigeorgiou är kopplat till Frankrike.

- Det är mycket möjligt att när EU-kommissionen öppnade för motåtgärder kom flera intressenter springande med förslag. För europeiska kosmetikabolag är en strafftull en toppenidé, varav många återfinns i Frankrike som har stor makt i EU.

Den totala varuexporten från Sverige till USA uppgick till drygt 90 miljarder kronor 2017.

Fakta: EU:s svarsåtgärder

TT

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan komma att drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar på stål och aluminium som president Donald Trump har aviserat.

EU:s lista har ännu inte publicerats — men har läckt ut i inofficiell variant till bland andra nyhetssajten Politico Europe. Här är några av de produkter som finns med där:

Rostfritt stål (en rad varianter)

Stålbehållare

Köks- och hushållsprodukter i stål

T-shirts

Byxor

Skor

Läppstift och andra skönhetsprodukter

Motorcyklar och mopeder

Segel- och motorbåtar

Matvaror, exempelvis ris och kidneybönor

Tranbär

Apelsinjuice

Whiskey

Tobak

Källa: Politico Europe.

MEST LÄST