Turkiet kan behöva IMF-hjälp

Turkiets ekonomiska kris kan tvinga landet att be om nödhjälp från Internationella valutafonden (IMF) – en ordentlig prestigeförlust för president Erdogan. Morgonens krisåtgärder från centralbanken fick omedelbar effekt – åtminstone tillfälligt.

ANNONS
|

Efter att USA:s president Donald Trump riktat nya tuffare strafftullar mot turkiskt stål och aluminium i fredags har landets valuta fallit ytterligare. För att dämpa oron på marknaderna sade Turkiets finansminister Berat Albayrak i en intervju med turkiska tidningen Hurriyet att ett åtgärdspaket ska implementeras i dag.

- Det är ett allvarligt läge, främst för Turkiet, säger Per Hammarlund, aktiestrateg för tillväxtmarknader på storbanken SEB.

Kännbara band

Och det skapar också finansiell oro i omvärlden, även om Turkiets ekonomi är relativt liten. Men det finns en del europeiska banker som har en hel del utlåning till turkarna, främst den spanska banken BBVA.

ANNONS

- Det finns kännbara band från banksektorn om krisen förvärras, säger Hammarlund.

Och för att stötta den turkiska liran sade landets centralbank på morgonen att den med alla till buds stående medel ska säkra den finansiella stabiliteten, bland annat genom att sänka bankernas reservkrav samt att man kommer förse bankerna med den likviditet som behövs.

Förtroendekris

På morgonen kostar en dollar runt sju lira, men svängningarna är kraftiga. Under nattens handel var den turkiska valutan nere och vände på 7:24 mot dollarn och sedan årsskiftet handlar det om ett ras på över 40 procent, till stora delar som en följd av oro för vad president Erdogans politik ska innebära för ekonomin.

Främst handlar det om en förtroendekris för Turkiets ekonomi, enligt Hammarlund, som nu förstärks när Donald Trumps tullåtgärder riskerar att dränera landet på finansiering från utlandet. Och för att återfå förtroendet kan det komma att behövas ett finansiellt ankare i form av IMF, tror han.

- Men det lär ta tid, det är en prestigeförlust för Erdogan, säger Hammarlund.

ANNONS
TT

Fakta: Bakgrund till krisen

Den turkiska liran har stadigt tappat i värde under året (minus 40 procent sedan årsskiftet), med ett tilltagande ras de senaste dagarna.

Det mer akuta ekonomiska läget har utlösts av den diplomatiska krisen med USA, som bland mycket annat handlar om Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson. USA:s president Donald Trump har krävt att Brunson släpps, med en deadline på onsdag. Annars dubblar USA tullarna på turkiskt stål och aluminium.

Turkiet har stora utlandsskulder och ett ordentligt bytesbalansunderskott med omvärlden, och har därför behov av utländsk dollarfinansiering. Bråket med USA gör att investerare nu flyr den turkiska finansmarknaden vilket pressar den turkiska valutan.

ANNONS