Turkisk lira tar stryk inför valet

Den turkiska liran har med ett kursfall på nästan 6 procent mot dollarn genomlidit den värsta veckan sedan 2008. Kurskollapsen kommer en dryg vecka före landets president- och parlamentsval.

ANNONS
|

Turkiet har åter hamnat i marknadens fokus en dryg vecka inför president- och parlamentsvalet söndagen den 24 juni. Med ännu ett kraftigt kursfall är den turkiska liran, som tappat nästan en femtedel av sitt värde sedan årsskiftet, nere på ett nytt bottenrekord mot dollarn.

"Skamligt"

Nedgången, som följer på en serie historiska bottennoteringar under våren, har tagit fart igen sedan president Recep Tayyip Erdogan i en intervju tidigare i veckan hotat Moody's att han kommer vidta åtgärder mot ratinginstitutet om han vinner valet.

- Moody's gör onödiga uttalanden trots at vi inte är klienter. Skamligt, sade presidenten enligt lokala medier citerade av nyhetsbyrån Bloomberg.

ANNONS

Moody's sänkte i förra veckan kreditbetygen för 17 turkiska banker med hänvisning till att affärsklimatet i Turkiet försämrats. Ratinginstitutet har även inlett en analys för att se om den turkiska statens kreditbetyg måste sänkas.

Leder i opinionsmätningar

Tayyip Erdogan har tidigare gått till angrepp med hård kritik mot ratinginstitut och har gjort sig känd som en politiker som inte tror på vedertagna penningpolitiska principer och som själv kallar sig "räntornas fiende".

Men den omstridde turkiske presidenten, som lett landet i 15 år, leder stort i opinionsmätningar inför presidentvalet, som äger rum samtidigt som ett nytt turkiskt parlament väljs söndagen den 24 juni. Han väntas dock inte få tillräckligt med röster i första omgången för att slippa en andra valomgång.

I maj skrämde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp många på marknaden genom att säga att han planerar att utöka regeringens kontroll över landets centralbank efter valet den 24 juni.

TT-Reuters

Fakta: Trycker upp turkiska låneräntor

Turkiets centralbank har på kort tid höjt styrräntan kraftigt för att hantera en inflation på över 12 procent och ett växande underskott i bytesbalansen, som gör landet sårbart för externa chocker.

Den svagare liran trycker upp kostnaden för utlandsfinansieringen för turkiska företag och den turkiska staten.

Finansieringskostnaderna ökar också till följd av det allt högre ränteläget och effekter av sänkta kreditbetyg, som trycker upp de riskpremier långivare kräver när deras förtroende för den turkiska återbetalningsförmågan minskar.

Källa: Financial Times, Reuters

ANNONS