Vändning för Ericsson – men miljardböter hotar

Miljarderna börjar ticka in igen. För första gången på över två år går Ericsson med vinst och det betydligt mer än väntat. Aktien rusar på börsen. Men nästa år riskerar vinsten att försvinna i mångmiljardböter för gamla korruptionsförsyndelser.

ANNONS
|

Telekomjättens vinst före skatt landade på 2,6 miljarder kronor för tredje kvartalet, jämfört med förlusten på närmare fyra miljarder kronor samma period i fjol. Det var över två miljarder kronor bättre än aktieproffsens förväntningar och aktiekursen stack i väg ordentligt.

Samtidigt kunde ledningen visa på en försäljningstillväxt för första gången sedan 2014, om än en blygsam sådan, plus en procent rensat för valutakursförändringar och såld verksamhet.

Sparpaket bakom vändning

Men den kraftiga resultatförändringen beror i huvudsak på genomförda sparpaket. Sedan de krisade ordentligt härom året har ledningen kapat kostnader med tiotalet miljarder. Att 5G-lanseringen i Nordamerika har gått fortare än väntat bidrar också till lyftet.

ANNONS

Men ett vinstkvartal är förstås långt ifrån tillräckligt.

- Vi har sagt att vår plan för 2020 är att vi ska ha tio procent rörelsemarginal och det här är ju drygt halva.

- Det är viktigt att vi visar tillväxt. Det är första gången sedan 2014. Det gör vi trots motvind, säger Börje Ekholm.

Gällande 5G-marknaden ser nu vd Börje Ekholm goda möjligheter att ledande marknader rör sig framåt.

- Vi ser att efterfrågan från leverantörer att lansera 5G-nät är stark. I östra Asien håller de på att lansera 5G och i USA finns det redan. Det är väldigt viktigt för oss, säger Börje Ekholm.

ANNONS

Betydande belopp

Men en stor smolk i bägaren är de mångåriga korruptionsanklagelserna som hänger över bolaget från det amerikanska rättssystemet. Och nu går Ericssonledningen för första gången ut och erkänner att allvarliga korruptionsbrott har begåtts. Hur, var och när vill inte Börje Ekholm gå in på närmare, men det kan komma att handla om "betydande" belopp.

- Det är sannolikt att det blir en påföljd men vi kan i dag inte bedöma hur och givet det kan vi heller inte göra en avsättning, säger han till TT.

TT: Vad har ni brutit mot?

- Vi har en egen affärsetisk kod. Det är inte bara viktigt att man vinner affärer men också hur man gör. Vi måste vinna på egna meriter. Det finns människor och händelser som har brutit mot det, säger Ekholm.

Hög risk

Runt 50 personer har fått lämna Ericsson under åren till följd av mer eller mindre korrupta affärer i ett flertal länder. Kända sådana affärer är de där Ericsson ska ha mutat till sig kontrakt i Grekland, ett fall där rättegång pågår, och korrupta affärer i Asien med Ericssontoppar inblandade. Men Ekholm vill inte kommentera vilken typ av affärer som rättssystemet slår ner på.

ANNONS

Marknaden har varit medveten om att det finns en osäkerhet kring detta men eftersom det inte går att sätta en siffra på kostnaden finns risker, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken. Han bedömer dock att det kommer att handla om miljardböter för Ericsson.

- Frågan är om det rör sig om 1 miljard eller 20 miljarder kronor. Det har som sagt spökat en längre tid, men nu säger bolaget att det kommer att röra sig om betydande belopp, säger Daniel Djurberg.

TT

Fakta: Ericssons kvartalsrapport i siffror

Kvartal 3, 2018 Kvartal 3, 2017

Omsättning 53810 49413

Rörelseresultat 3241 –3652

Resultat före skatt 2602 –3973

Resultat efter skatt 2748 –3457

Resultat per aktie 0:83 kronor –1:09 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

ANNONS