USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, som tidigare under karriären jobbat som jurist inom stålindustrilobbyn, är känd som en hårdför Kina-kritiker och vill reformera WTO så att det passar USA:s nya linje i handelsfrågor. Arkivbild.
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, som tidigare under karriären jobbat som jurist inom stålindustrilobbyn, är känd som en hårdför Kina-kritiker och vill reformera WTO så att det passar USA:s nya linje i handelsfrågor. Arkivbild.

WTO-fiasko nära i Buenos Aires

Trots en nedskruvad ambitionsnivå verkar veckans WTO-möte i Buenos Aires sluta i fiasko. In i det sista är det oklart om det ens kommer något gemensamt uttalande från mötet.

ANNONS
|

- Det ser ut som att vi avslutar med absolut ingenting överenskommet. Det är otroligt sorgligt, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till TT efter fem mötesdagar med 164 WTO-medlemmar i Buenos Aires, Argentina.

Kommissionären frågar sig om det ens kommer att gå att enas om en gemensam ministerdeklaration från mötet.

- Risken är stor att den i så fall blir så urvattnad så att den inte säger så mycket, säger hon.

ANNONS

Inte ens enkla frågor

Inför de avslutande förhandlingarna konstaterar Malmström att man inte ens kommit vidare i vad som framstår som enkla frågor. Hon nämner som exempel ett förslag om att stoppa statliga subventioner till illegalt fiske, vilket Indien blockerade. Ett annat exempel var samtal om globala regler för gränsöverskridande e-handel.

- Vi kunde inte ens enas om att diskutera detta. Det är helt vansinnigt, säger Malmström.

För att ta e-handelsfrågan vidare har EU och ett 70-tal andra WTO-medlemmar beslutat att gå vidare på egen hand.

- Det var enda vägen framåt, säger Malmström, och tillägger att det kanske kommer fler liknande initiativ av grupper av länder de närmaste åren i internationella handelssamtal.

Redan i de förberedande samtalen inför mötet klargjorde Trumpregeringen att det inte var aktuellt att skriva under ett uttalande där Världshandelsorganisationen (WTO) beskrivs som en central aktör inom det globala handelssystemet.

ANNONS

"Ganska destruktiva"

Denna inställning bekräftades av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på plats i Buenos Aires.

Malmström bekräftar att USA inte varit särskilt konstruktivt. Men enligt EU-kommissionären var tillväxtländer som Indien, Kina och Sydafrika ett större problem de gångna dagarna.

- De har varit ganska destruktiva i detta, säger hon.

Ett problem är att de fastnat i historiska WTO-frågor som inte längre är aktuella, enligt Malmström.

- En del länder som är ganska rika i dag, som till exempel Indien och Kina, kräver att de ska behandlas som de allra fattigaste länderna. Det är inte rimligt.

Ett annat problem som oroar Malmström är att USA:s president Donald Trump undergräver WTO-arbetet genom att inte nominera nya domare till WTO:s tvistlösningssystem.

- Det är väldigt olyckligt. Det betyder att vi fram till våren inte har tillräckligt många domare för att det ska fungera. Det här är ett ideologiskt motstånd USA har, som spökar i korridorerna.

ANNONS
TT
Fakta: Världshandelsorganisationen

Världshandelsorganisationen WTO:s huvuduppdrag är att ta fram regelverk för global handel. Arbetet sker genom att det förhandlas fram bindande avtal mellan medlemsländerna, med åtaganden som måste följas.

WTO-reglerna gör det möjligt att införa sanktioner som strafftullar mot andra länder om ingångna handelsavtal inte följs.

WTO fungerar även som övervaknings- och tvistlösningsinstans när det gäller handelsavtal. Dessutom är organisationen ett forum för förhandlingar för att ta fram nya handelsavtal.

WTO:s arbete bygger till största delen på förhandlingsuppgörelser mellan medlemsländerna som träffades under den så kallade Uruguayrundan 1986–1994. Sedan 2001 utvecklas samarbetet inom handelsområdet i den så kallade Doharundan.

Källa: WTO

ANNONS